Acasă » Electricitate » Hidro » Guvernul prezintă FMI un termen nerealist pentru listarea Hidroelectrica

Guvernul prezintă FMI un termen nerealist pentru listarea Hidroelectrica

10 martie 2014
Electricitate
Bogdan Tudorache

###author###

Ultimul scenariu al guvernului privind listarea a 15% din acţiunile Hidroelectrica este excesiv-optimist sau chiar nerealist, ținând să prezinte Fondului Monetar Internațional (FMI) un termen greu de realizat, până la finele lunii iunie. Realizarea documentelor necesare listării durează și chiar dacă procesul de due-dilligence va fi realizat până la finalul lunii mai, timpul necesar unei listări duale, care să aibă loc cu informarea tuturor investitorilor străini și fără suspiciuni legate de o nouă cădere tehnică în insolvență este mult prea limitat.

Bursa de Valori București, Fondul Proprietatea și Raiffeisen Bank au organizat recent la New York un turneu de prezentare a privatizărilor românești unor investitori instituționali și unor fonduri cu active sub management de circa 1.000 de miliarde de dolari. Hidroelectrica este cea mai importantă companie energetică din pachetul celor trei firme ce urmează a fi privatizare anul acesta, iar efortul depus în discuțiile bilaterale cu investitorii a fost în mare parte zădărnicit de re-intrarea Hidroelectrica în insolvență.

”Așa se întâmplă în viață”, a declarat Managerul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, la întrebarea energynomics.ro dacă se simte dezamăgit de turnura privatizării.

”Pentru noi, România e o piață plină de surprize, cu care va trebui să ne obișnuim. Dar Hidroelectrica se va lista, la un moment dat”, spune Konieczny.

Însă Konieczny crede că listarea nu va avea loc în 2014. FP pregătește propria listare secundară anul acesta, pe bursa londoneză, un proces care va necesita o mulțime de explicații și prezentări pentru investitori.

„Este imposibil să vedem listată Hidroelectrica în acest an. Depinzând de momentul când se va realiza listarea noastră (Londra – n.r.) va trebui să explicăm tuturor, ceea ce facem de trei ani şi jumătate, ce se întâmplă, de ce se întâmplă şi care va fi rezultatul. Per total, am putea crede că pe termen scurt ar putea fi un lucru pozitiv pentru situaţia financiară şi operaţiunile Hidroelectrica, domnul Borza (proprietarul administratorului judiciar al Hidroelectrica, firma Euro Insol – n.r.) a făcut înainte o treabă foarte bună, acum este din nou la conducere şi nu este niciun motiv să fim îngrijoraţi că nu va face schimbări pozitive şi de această dată (…)”, a mai spus Konieczny.

El susține că o divizare a Hidroelectrica ar fi ”un lucru rău pentru toată lumea”.

Guvernul menține termenul listării pentru luna iunie în scrisoarea către FMI

Guvernul transmite FMI că speră că Hidroelectrica va ieşi rapid din insolvenţă şi va putea astfel să vândă pe Bursă 15% din acţiunile companiei, informând în acest sens Fondul Monetar Internaţional că menţine luna iunie ca termen maxim pentru finalizarea procedurii, relevă scrisoarea de intenţie obţinută de Mediafax.

Documentul a fost semnat în luna martie şi transmis la Washington.

„În luna februarie, Curtea de Apel a plasat din nou Hidroelectrica în insolvenţă, până la soluţionarea pretenţiilor legale formulate de distribuitorii de energie împotriva companiei. Ne menţinem angajamentul de a lansa o OPI (ofertă publică iniţială-n.r.) la Hidroelectrica, în conformitate, cu criteriul de referinţă structural, de îndată ce compania iese din insolvenţă”, se arată în scrisoare.

În acelaşi timp, în anexa scrisorii transmisă FMI, termenul maxim pentru lansarea unei oferte publice iniţiale pentru 15% din acţiunile deţinute de stat la Hidroelectrica este menţinut ca sfârşit al lunii iunie.

Hidroelectrica a reintrat în insolvenţă după ce, pe 25 februarie, Curtea de Apel Bucureşti a admis recursurile formulate de traderii de energie Alpiq, Energy Holding şi EFT, dar şi de Andritz Hydro, Alro, Elsid Titu şi Direcţia Venituri Buget Local Sector 2 şi a trimis cauza spre rejudecare la Tribunalul Bucureşti.

Fondul Proprietatea deţine 19,94% din acţiunile Hidroelectrica, statul controlând restul de 80,05% din capitalul Hidroelectrica.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *