Guvernul a înaintat Fondului Monetar Internaţional (FMI), Comisiei Europene (CE) şi Băncii Mondiale (BM) propunerea pentru noul calendar de liberalizare a pieţei gazelor pentru populaţie, a declarat Mihai Albulescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, citat de Bursa.
„Nu avem încă un răspuns din partea instituţiilor financiare internaţionale. Guvernul a propus ca de la 1 iulie preţul gazelor să crească la 58 de lei/MWh, de la 1 iulie 2016 – la 66 de lei/MWh, iar de la 1 iulie 2017 – la 72 de lei/MWh. Acest nivel este mai mic decât cel estimat iniţial în calendarul de liberalizare”.
Surse din ANRE au declarat că tendinţa cotaţiilor internaţionale pentru gaze va fi de scădere, în contextul diminuării substanţiale a cotaţiilor petroliere şi că în 2018 preţul gazelor pentru populaţie ar urma să atingă convergenţa cu cel de pe piaţa liberă, undeva la nivelul de 72-78 lei/MWh, la un nivel cu circa 35% mai mare faţă de nivelul actual. Preţul gazelor urmează, pe piaţa internaţională, tendinţa de pe piaţa petrolieră la o distanţă de 6-9 luni.
Procesul de liberalizare a pieţei interne de gaze naturale pentru clienţii non-casnici s-a finalizat la data de 31 decembrie 2014. Pentru această categorie de clienţi, ANRE nu mai stabileşte preţuri de furnizare a gazelor naturale, întrucât pe piaţa concurenţială de gaze naturale acestea se formează pe baza cererii şi a ofertei, ca rezultat al mecanismelor concurenţiale.