Acasă » Legal » Legislatie Primara » Guvernul recunoaște serviciile de sistem și prelungește sprijinul pentru CE Hunedoara

Guvernul recunoaște serviciile de sistem și prelungește sprijinul pentru CE Hunedoara

29 octombrie 2014
Legal
energynomics

Guvernul va prelungi cu doi ani și jumătate, până în 31 decembrie 2017, perioada în care va ajuta termocentrala Mintia, deținută de Complexul Energetic Hunedoara, să vândă energie, asigurând accesul garantat la rețele a unei capacități de 200 MW, pentru „fiabilitatea” sistemului energetic.

„Asigurarea accesului garantat la reţelele electrice pentru o putere de 200 MW implică producerea unei cantităţi anuale de energie electrică de circa1,75 TWh, ceea ce reprezintă aproape 3,02% din consumul final brut al ţării, care, în anul 2013, a fost de cca. 57,9 TWh”, potrivit notei de fundamentare a unui proiect de hotărâre de guvern elaborat de Departamentul pentru Energie.

Prevederile din acea hotărâre de guvern urma să fie aplicate în intervalul 15 aprilie 2013 – 1 iulie 2015. Hotărârea de guvern din 2013 prevedea și obligația ca CEH să furnizeze servicii tehnologice de sistem către operatorul de transport și sistem la o valoare a puterii electrice de cel puțin 400 MW. Modificarea propusă de Departament crește la 500 MW volumul producției electrice impuse pentru siguranţa sistemului electroenergetic naţional.

Nicio prevedere pentru Complexul Energetic Oltenia

În proiectul de hotărâre de guvern citat nu se face nicio referire la Complexul Energetic Oltenia. Legea din 2013 acorda Complexului Energetic Oltenia acces garantat la rețelele electrice a unei capacități de 200 MW, prin folosirea centralei Mintia la reglarea sistemului energetic național.

Totodată, CE Oltenia era obligată să furnizeze servicii tehnologice de sistem către operatorul de transport și sistem la o valoare a puterii electrice de cel puțin 600 MW.

Impact asupra tarifelor Transelectrica

Potrivit datelor Transelectrica, citate de economica.net, între 31 martie 2013 şi 31 martie 2014, tariful pentru serviciile de sistem tehnologice a crescut cu 35%, în două etape, iar una dintre cauze a fost „încorporarea costurilor suplimentare suportate de Transelectrica determinate de deciziile ANRE de achiziționare a rezervelor de sistem de la Complexul Energetic Oltenia și Complexul Energetic Hunedoara la prețuri stabilite”. Întrucât Complexul Hunedoara va dispune în plus de încă 100 MW oferiţi în reţea, este de așteptat că tariful va creşte.

O schemă de sprijin corectează o altă schemă de sprijin

Nota de fundamentare a proiectului de act normativ precizează că este nevoie de astfel de măsuri din cauza creșterii „semnificative” a energie electrice produse din surse regenerabile, care, întrucât au un cost de producție mai mic și beneficiază și de ajutor de stat prin schema certificatelor verzi, periclitează accesul pe piață a energiei generate de unități convenționale, în special pe cărbune.

„Pe piaţa angro de energie electrică se manifestă o scădere a preţului, deoarece sprijinul acordat acestor centrale electrice (regenerabile – n.r.) nu este inclus în preţul de vânzare a energiei de către producători. Centralele electrice din surse convenţionale, în special cele care utilizează cărbune, înregistrează costuri crescute din cauza faptului că nu pot funcţiona în mod continuu, iar atunci când sunt oprite nu pot presta nici servicii tehnologice de sistem datorită duratelor lungi de pornire şi a costurilor foarte mari”, potrivit notei de fundamentare.

Puterea instalată în centralele eoliene este de 2.000 MW, iar a celor solare de 1.100 MW, urmând ca până la sfârșitul anului viitor să intre în funcţiune noi capacităţi energetice care utilizează surse regenerabile de 2.500 MW.

Complexele energetice Oltenia și Hunedoara s-au plâns de mai multe ori că, din cauza majorării producției de electricitate din surse regenerabile, nu pot să vândă energia generată.

Complexul Energetic Hunedoara are o putere instalată de 1.435 MW şi poate asigura anual aproximativ 5% din producţia naţională de energie. Compania are 6.619 salariaţi, dintre care 1.740 salariaţi la divizia energetică şi 4.720 la divizia minieră.

Compania, controlată de Departamentul pentru Energie, a fost înființată în 2012 prin fuziunea termocentralelor de stat Deva şi Paroşeni şi produce electricitate prin arderea huilei din minele din Valea Jiului, care au aparținut Companiei Naționale a Huilei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *