Moțiunea de cenzură inițiată de PNL a fost adoptată, cu 238 de voturi „pentru”, astfel că, potrivit Constituției, Guvernul Dăncilă a fost demis. Este al doilea guvern susținut de PSD care a fost demis de parlamentari, după cabinetul Grindeanu (iunie 2017). În ianuarie 2018, premierul Mihai Tudose și-a depus demisia la cererea Partidului Social Democrat, care îl pusese în funcție cu puține luni înainte.
„Obiectivul nostru este de a reuni toate forțele din Parlamentul României care au cât de cât o urmă de luciditate și de răspundere față de țară și de a-i coaliza pentru a reuși să dăm jos acest guvern. Ce se va întâmpla după va fi rezultatul unor negocieri care se vor desfășura în conformitate cu Constituția, la Palatul Cotroceni, consultări care vor fi declanșate de președintele României”, a explicat președintele PNL, Ludovic Orban. “PNL a anunțat că ne asumăm răspunderea guvernării”, a mai spus liderul PNL.
Cel mai probabil, viitorul guvern se va bucura de un sprijin redus din partea unui Parlament extrem de fragmentat. Executivul va primi rolul de a pregăti următoarele runde de alegeri, în principal prezidențialele din noiembrie 2019. Pierderea guvernării de către PSD ar putea schimba dinamica electorală, dar și ponderea social-democraților atât în comisiile Parlamentului, cât și în plen, atât la Senat, cât și în Camera Deputaților. Numeroase acte legislative se află în stadii avansate de dezbatere în Legislativ și își așteptă votul final. Preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii, deputatul Iulian Iancu, din grupul parlamentar al PSD, a fost prezent la, dar nu a votat, în linie cu decizia conducerii partidului.