Acasă » Interes general » Guvernul şi-a angajat răspunderea pe modificările la OUG 114

Guvernul şi-a angajat răspunderea pe modificările la OUG 114

27 decembrie 2019
Interes general
energynomics

Guvernul şi-a angajat răspunderea, luni, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, asupra modificării OUG 114/2018.

„Proiectul de lege stipulează corectarea prevederilor legate de domeniul energetic, domeniul financiar-bancar, domeniul comunicaţiilor, domeniul fondurilor private de pensii. De asemenea, cuprinde o serie de măsuri, exact cum cuprindea şi OUG 114, în mai multe domenii de activitate, de la chestiuni legate de sporuri până la chestiuni care sunt legate de diferite tipuri de reglementări”, a spus premierul Ludovic Orban în plenul Parlamentului, potrivit Agerpres.

Orban a explicat că revenirea la o piaţă liberă nu se va produce de la 1 ianuarie, ci pe o perioadă de tranziţie, care să permită revenirea în bune condiţii la fixarea preţurilor de piaţă şi care lase timp pentru Guvern să asigure reglementarea privitoare la susţinerea consumatorilor vulnerabili.

„În perioada de tranziţie, până la revenirea la un sistem liberalizat de formare a preţului energiei electrice şi a gazului natural, ne-am asumat răspunderea să venim cu legislaţia care să reglementeze situaţia consumatorului vulnerabil. Deasemenea, am desfiinţat taxa de 2% care era pusă pentru companiile din energie şi care a generat efecte extrem de negative”, a subliniat Orban.

Amenda pe cifra de afaceri a companiilor din energie va avea un prag minim de 2%

Amenda de 10% pe cifra de afaceri impusă prin controversata Ordonanță 114 producătorilor din sectorul energetic pentru nelivrarea gazelor sau electricității la preț reglementat a fost modificată, acum având un prag variabil de 2-10%, conform proiectului de lege de modificare a OUG 114.

Amendamentul aparține unui grup de parlamentari UDMR, care au remarcat faptul că, în forma curentă, contravenția era practic inaplicabilă. Potrivit Legii 180/2002, o contravenție poate fi aplicată numai dacă este precizată în mod explicit o valoare minimă a acesteia, care să permită contravenientului plata în 15 zile a jumătate din valoarea minimă, potrivit Profit.ro. Potrivit autorilor amendamentului, în vechea formă, valoarea minimă se considera a fi zero, ceea ce ar fi condus la o valoare nulă a oricărei contravenții impuse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *