Deși E.ON România a purtat discuţii cu Fondul Proprietatea (FP), care deţine participaţii minoritare în două dintre filialele sale locale, pentru a răscumpăra acțiunile, nu există nicio ofertă concretă din partea FP în momentul de faţă, spune Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România.
Săptămâna trecută FP a amenințat că va da în judecată E.ON pentru semnarea unor contracte de consultanță intra-grup „inutile” în valoare de 7,7 milioane de euro cu filialele sale locale și a înaintat propunerea Adunărilor Generale ale E.ON Distribuție România SA și E.ON Energie România SA pentru a fi votată în această săptămână.
Analiștii spun că în spatele acțiunii FP se află intenţia de a vinde participaţiile pe care le deține la cele două societăți, iar Hajdinjak admite, la întrebarea energynomics.ro, că au existat discuţii cu FP despre vânzare. FP a fost creat cu scopul de a vinde toate acțiunile sale pentru a rambursa acţionarilor, ca despăgubiri, echivalentul proprietăţilor confiscate ilegal de regimul comunist din România.
„Am avut câteva discuții generale despre acest subiect. Noi nu avem o propunere concretă în acest sens pe masă. Știu că FP vrea să-şi vândă pachetele minoritare, dar nu avem o propunere concretă pe masă şi nu reprezintă o prioritate de investiții pentru noi acum”, a răspuns Hajdinjak întrebării energynomics.ro.
Cu privire la statutul conflictului, el spune că probabil nu se va merge în instanţă, în urma votului AGA. „Noi percepem această acţiune ca nefondată și fără nici o motivare reală și pare de fapt un act mai degrabă abuziv, dar, desigur, orice acționar minoritar cu minimum 5% are dreptul de a adăuga elemente la ordinea de zi a AGA”, a spus el.
El a explicat că firmele româneşti au semnat aceste contracte pentru a creşte eficienţa, şi nici un ban nu a părăsit ţara până acum. „Totul a fost investit în România, toate dividendele noastre. Noi nu am trimite un singur cent din dividende în străinătate. Singurii care au profitat de dividende au fost acţionarii”, a adăugat Hajdinjak.
FP deţine aproximativ 18,4% din E.ON în România, cu 18% în E.On Distribuţie şi 13% în E.On Energie. Statul român este, la rândul său, un alt acţionar minoritar important al celor două companii.
Totodată, E.ON a raportat rezultatele financiare pentru anul trecut; compania a raportat un venit consolidat de 1,08 miliarde de euro pentru 2014, în timp ce volumul de gaz și de energie electrică vândute s-a menţinut constant faţă de 2013. În total, în 2014 grupul a efectuat investiții în valoare de 94 de milioane de euro şi va păstra şi în acest an ritmul, încă 90 de milioane de euro urmând a fi injectate în 2015.