Hamza Karimov, CEO SOCAR România
Relațiile actuale dintre Azerbaidjan și Turcia, în domeniul politic, economic, comercial, cultural ar putea reprezenta un exemplu pentru alte țări. Când Azerbaidjan a câștigat independența în urmă cu 23 ani, exact ca în 1918, Turcia, la fel ca și România, a fost printre primele țări care i-a recunoscut independența.
Punerea în funcțiune a conductei de petrol Baku – Tbilisi – Ceyhan, în 2006, și conducta de gaz Baku – Tbilisi – Erzurum în 2007, au modificat, în mod semnificativ, harta energetică a Europei.
Referitor la proiectele economice implementate de către cele două țări, în primul rând, aș dori să menționez vizita de lucru a Prim-Ministrului turc Recep Tayyip Erdogan în Azerbaidjan, pe 4 aprilie.
SOCAR va investi în România 50 de milioane de euro în 2014
După cum știți, alegerile locale au avut loc în Turcia, pe 30 martie. Ca urmare a unei victorii sigure a Conducătorului Partidului Justiției și Dezvoltării din Turcia (AK), premierul a efectuat prima sa vizită externă în ţara prietenă Azerbaidjan. Și acest lucru nu este întâmplător. Dacă vă amintiți, în urma victoriei în alegerile prezidențiale din 2013, domnul Ilham Aliyev a efectuat prima sa vizită externă în Turcia.
În ceea ce privește conflictul din Nagorno Karabah, este cunoscut faptul că Armenia a ocupat 20% din teritoriul Azerbaidjanului pentru mai mult de două decenii și, ca rezultat, mai mult de 1 milion de oameni au fost strămutați din casele lor. Ankara este alături de Azerbaidjan în problema reglementării conflictului și susține cauza justă din Baku în cadrul tuturor organizațiilor internaționale.
În cadrul întrevederii, părțile au discutat despre proiecte ca TANAP, PETKIM și STAR pe care Azerbaidjanul le realizează în Turcia și au subliniat că voința puternică și determinarea liderilor celor două țări au jucat un rol important în materializarea acestor inițiative.
Evoluţiile geopolitice recente din regiune, în special anexarea Republicii Autonome Crimeea de către Rusia, au dus la apariţia a numeroase discuţii privind securitatea energetică a regiunii. În acest context, Prim-Ministrul turc, Recep Tayyip Erdogan a dovedit încă o dată tuturor că Azerbaidjanul are o importanţă semnificativă pentru Turcia.
Proiectele de mare anvergură ale companiei SOCAR
Ca urmare a politicii externe de succes a președintelui Ilham Aliyev, Azerbaidjanul a devenit un jucător cheie în sectorul energetic din lume și un exportator de petrol. Astăzi este extrem de greu de imaginat implementarea de proiecte energetice în regiunea Caucazului de Sud fără Azerbaidjan. Furnizând resurse de hidrocarburi din zona Mării Caspice către piețele europene, Azerbaidjan continuă să acționeze ca un partener de încredere pentru țările europene.
Compania petrolieră de stat din Azerbaidjan SOCAR este una dintre puţinele companii din lume care investeşte miliarde de dolari în proiecte majore de infrastructură de transport al energiei. SOCAR, un brand recunoscut la nivel internațional, s-a transformat acum într- o companie transnațională.
Petkim – 8 miliarde de dolari investiți în petrochimie
Petkim Petrokimya Holding, A.S. din regiunea Izmir din Turcia, prima şi singura facilitate petrochimică din zonă, a fost privatizată către SOCAR printr-o licitaţie ce a avut loc pe 30 mai 2008. SOCAR intenţionează să devină cea mai mare companie din Turcia în 2023 prin îndeplinirea obiectivelor menționate. Investițiile în Petkim se ridică în prezent la 8 miliarde dolari. Adăugând conducta de gaz Trans-Anatolian, suma va ajunge la 17 miliarde dolari .
Astfel, Azerbaidjan va fi cel mai mare investitor în economia țării prietene, Turcia. Aceste investiții vor permite înfiinţarea a aproximativ 10.000 de locuri de muncă. La acestea se adaugă noua rafinărie STAR din Turcia, proiectele de pe Portul Dry Cargo (container) și centralele electrice. Conducta de gaze Trans-Anatolian (TANAP) și Trans Adriatic Pipeline (TAP), de asemenea, continuă să atragă atenția comunității mondiale datorită importanței lor financiare.
Rafinăria STAR
Lucrările de construcție continuă la rafinăria STAR, situată în partea de vest a Turciei, care este considerată a fi destul de avansată din punct de vedere economic, în regiunea Aliaga Izmir, în zona instalației Petkim.
Piatra de temelie a rafinăriei STAR a fost pusă pe 25 octombrie 2011 de președintele azer Ilham Aliyev și prim-ministrul turc Recep Tayyip Erdogan. Punerea în funcțiune a rafinăriei este de o importanță semnificativă pentru complexul petrochimic Petkim.
Fabrica va satisface necesarul de materii prime al Petkim și va crește competitivitatea acesteia. Capacitatea rafinăriei va fi de 10 milioane de tone de țiței, iar SOCAR va fi furnizorul principal de materii prime. Lucrările de construcție sunt programate să se încheie în 2017. Proiectul are o valoare totală estimată la 5 miliarde dolari.
TANAP – gaz azer pentru Europa
Conducta de gaze Trans-Anatolian (TANAP) este cea mai mare investiție SOCAR în Turcia și unul dintre proiectele strategice. TANAP este un proiect important și istoric, care prevede livrarea de gaz azer în Europa, traversând teritoriul Turciei.
Conducta este proiectată pentru a transporta 16 miliarde metri cubi de gaz pe an și urmează să fie pusă în funcțiune în 2018. Un total de 6 miliarde de metri cubi de gaz transportat va fi livrat în Turcia, în timp ce restul va fi vândut pe piețele europene. În perioada 2008-2018, SOCAR va investi aproximativ 18 miliarde dolari în Turcia, inclusiv pentru proiectul TANAP.
Prin implementarea acestor proiecte, Azerbaidjan valorifică oportunitățile de investiții străine, iar SOCAR dovedeşte încă o dată că, proiectele sale de mari dimensiuni, devine o companie transnațională.
Stații SOCAR în fiecare regiune din România
Reprezentanța SOCAR în România este activă în România de peste șapte ani. Conducerea companiei a fost implicată îndeaproape pe piața românească în această perioadă. Cu investiții în valoare de 50 de milioane de euro în România, a deschis 27 de stații de alimentare, inclusiv în capitala București, creând aproximativ 400 de locuri de muncă. Curând, stațiile SOCAR vor opera în toate regiunile din România, așa că serviciile noastre de nivel înalt vor fi disponibile pentru toți consumatorii din România. Mai mult decât atât, ne-am propus să investim 50 de milioane de euro numai în acest an.
În ceea ce privește relațiile economice cu România, aș dori să punctez câteva lucruri. Merită menționat faptul că, în vara anului 2013, Trans-Adriatic Pipeline (TAP) a fost selectat pentru a furniza gaz azer către piețele europene, ca parte a proiectului Shah Deniz 2. Proiectul TAP prevede livrarea de gaze din regiunea Mării Caspice, prin Grecia, Albania și Marea Adriatică în sudul Italiei și mai departe de Europa de Vest.
Capacitatea anuală a conductei, a cărei construcție va începe în 2015, va fi de 10 miliarde de metri cubi. În viitorul apropiat, rămân în centrul atenției extinderea conductei pentru țările din Balcani și România, precum și punerea în aplicare a proiectului AGRI de a transporta gazele în România și Europa Centrală, care permite furnizarea de gaze naturale din Azerbaidjan în România.
În concluzie, aș dori să subliniez că, prin toate proiectele planificate și implementate – TAP, TANAP, coridorul sudic și alte angajamente – dorim crearea unei baze economice semnificative între cele trei țări, Azerbaijan, Turcia şi România.