Cogenerarea transformă aproximativ 90% din energie în electricitate și căldură pentru fabrici, clădiri, industrie și locuințe, a declarat Hans Korteweg – director general COGEN, la conferința Regional Approach Bruxelles, organizată de Energynomics.
„CHP (combined heat and power) reprezintă aproximativ 12% din producția de energie electrică din Europa și aproximativ 14% din producția de energie termică și a avut o pondere relativ stabilă în ultimii 10 ani. Bineînțeles, există un mare potențial tehnic și economic pentru a dubla producția de electricitate de la 12% la peste 20%, iar din perspectiva căldurii vorbim de o creștere de la 14-15% la aproximativ 25%, până în 2030, dacă avem reglementările adecvate. În ceea ce privește mixul de combustibili, cogenerarea este agnostică față de combustibil, nu promovăm niciun combustibil anume. Pe de altă parte, gazul natural a fost destul de stabil în ultimul deceniu, oscilând în jurul a 40-45%. Ceea ce este cu adevărat important este că vorbim despre o creștere rapidă a surselor regenerabile, ajungând la aproape 26% în 2019, de la 13% în 2009 – deci aproape o dublare, înlocuind combustibilii fosili sau utilizarea petrolului în cogenerare”, a declarat Hans Korteweg.
Vezi Galeria de fotografii de la Bruxelles!
„Pachetul ‚Fit for 55’ este acum în fața noastră, există mai multe fațete diferite ale acestui pachet legislativ, care se concentrează pe obiectivele climatice pentru 2030. Este important ca investitorii să aibă un cadru politic previzibil. Investitorii au nevoie de un orizont de timp lung pentru a face acele investiții importante în noile tehnologii și așa mai departe. Ceea ce este esențial pentru cogenerare în cadrul ‚Fit for 55’ este Directiva privind eficiența energetică, care a fost, de asemenea, revizuită în cadrul pachetului privind energia curată, dar numai parțial. Cred că ceea ce este important în pachetul ‚Fit for 55’ astăzi este faptul că se adoptă o abordare holistică. Acesta analizează totul în același timp și probabil că veți întreba echipa mea dacă este gestionabil, deoarece sunt atât de multe lucruri pe care le revizuim și le urmărim – Directiva privind eficiența energetică, Directiva privind energia regenerabilă, schema de comercializare a certificatelor de emisii, care vor acoperi inclusiv clădirile și transportul. Toate acestea au un impact asupra sectorului nostru – cogenerarea”, a adăugat el.
DESCARCĂ PREZENTAREA LUI HANS KORTEWEG
Pentru segmentul de cogenerare, cea mai importantă este Directiva privind eficiența energetică.
„Aș vrea să văd că se aplică primul principiu, cel al eficienței energetice, nu doar că să vorbește despre el. Toată lumea este de acord că eficiența energetică este importantă, dar atunci când vine vorba de propuneri concrete în legislație, aceasta este menționată, dar nu este recunoscută cu adevărat și nu este transpusă în politici care să sprijine efectiv promovarea eficienței energetice în domeniul cogenerării. Dorim să vedem sprijin pentru eficiența energetică în conversie, generare, transport, distribuție și utilizare finală. Trebuie să ne concentrăm asupra întregului lanț valoric”, a mai spus Hans Korteweg.
Conferința Abordare Regională Brussels a fost organizată de Energynomics cu susținerea partenerilor noștri: Kawasaki Gas Turbine Europe, MET România Energy, Restart Energy.