Acasă » Interes general » Macroeconomie » Havrileţ: Marii consumatori vor avea deductibilităţi, dar nu scăderi de preţ

Havrileţ: Marii consumatori vor avea deductibilităţi, dar nu scăderi de preţ

8 august 2014
Interes general
Bogdan Tudorache

###author###

În aceste zile se constituie grupul de lucru pentru ajutorarea marilor consumatori de gaze, a declarat pentru energynomics.ro, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileţ.

Havrileţ spune că marii consumatori vor beneficia de deductibilităţi cum ar fi la taxa de transport a gazelor, însă cu siguranţă nu se vor putea oferi reduceri de preţ.

„Se constituie în aceste zile un grup de lucru, o să vedem ce va propune pentru marile companii, care reclamă în special o scădere a competitivităţii la export”, spune Havrileţ.

Reglementările viitoare ale ANRE vor fi în ton cu preocupările europene, DG Enterprises (Direcţia Generală pentru Companii a Comisiei Europene) formulând deja îngrijorări cu privire la scăderea productivităţii companiilor afectate de preţurile energiei.

„La nivelul preţului gazelor nu se poate interveni, dar s-ar putea obţine o deductibilitate pe transport”, sau se poate negocia marja de distribuţie, a explicat Havrileţ.

El a mai spus că există premisele unor scăderi de preţ a producţiei interne de gaze, mai ales odată cu stabilirea punctelor virtuale de intrare şi ieşire din sistem şi a altor măsuri similare care vor avea ca efect o scădere a costurilor, dar şi odată cu lansarea tranzacţionării libere pe piaţă.

Totodată, el a afirmat că exportul va putea fi făcut de orice furnizor şi a apreciat că preţul de vânzare va fi cel stabilit de piaţă, ajunsă acum la un nivel concurenţial.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *