Pe masa de lucru a Ministerului Energiei se află lista de proiecte de legislație primară și secundară aferente Fondului de Modernizare, care poate ajunge la circa 7 miliarde de euro până în 2027, a spus Niculae Havrileț, secretar de stat în Ministerul Energiei, în cadrul conferinței „Decarbonarea: Cât de repede? În ce direcție?”, organizate de Energynomics.
”În momentul de față, Ministerul Energiei, împreună cu Ministerul Fondurilor Europene, într-un program sprijinit de BEI, redactează trei elemente importante pentru aplicarea în cadrul investițiilor ce vor veni în câteva luni. Trebuie să transpunem Directiva Europeană 401, să stabilim un ghid de finanțare și o schemă de ajutor. Aceste elemente sunt în lucru, împreună cu specialiști din cadrul MFE, dar și a unor specialiști din cadrul unor ONG-uri specializate în producerea de energie electrică din surse regenerabile”, a spus el.
Havrileț susține că Planul Național de Redresare și Reziliență a fost rescris și este în curs de redactare, în urma colaborării cu structurile din cadrul ministerului Fondurilor europene – acesta urmând să fie trimis în dezbatere publică în câteva zile.
România are o oportunitate majoră în ceea ce privește energia regenerabilă, condițiile naturale permit dezvoltarea eolianului onshore și offshore și a parcurilor solare, a spus el, citând datele studiului Băncii Mondiale și al EPG.
”Transelectrica trebuie să efectueze noi investiții pentru a permite integrarea unor noi proiecte regenerabile în sistemul energetic național. O preocupare majoră va fi ca noile capacități de producție, mai ales din surse eoliene, să se construiască în zona de vest a României, unde este și un vânt bun, dar și noile tehnologii permit captarea vântului la un nivel inferior celui necesar la proiectarea capacităților din zona de sud-est. Avem oportunități, există fonduri, trebuie să întocmim mecanismele de preluare a acestor fonduri, dacă se poate, cu o structură birocratică cât mai redusă”, a afirmat Havrileț.
Departamentul de Eficiență Energetică are în plan și alte proiecte, referitoare și la reducerea consumului de energie și scăderea consumului la consumator.
”Am prezentat programul de etichetare a produselor electrocasnice, care s-a schimbat. Această acțiune de etichetare este foarte importantă, a pornit în România începând cu data de 1 martie”.