Realizarea Uniunii Energetice ar putea duce la scumpirea gazelor în România prin egalizarea tarifelor de rețea la o medie europeană, însă țara noastră va beneficia de siguranță în aprovizionarea cu gaze și energie, a explicat, pentru Agerpres, Niculae Havrileț, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
“Noi gândim în felul următor: dacă o Uniune Energetică ar însemna să se asigure o medie europeană a prețurilor, pentru că prețurile se integrează într-o piață internă și, normal, că și prețurile din piața internă unică se aliniază la un preț mediu. Va fi un preț mediu egal peste tot. Din acest punct de vedere, noi, care la ora actuală avem un preț sub media europeană, am putea teoretic să tindem să ajungem la prețul internațional, care este unul mai mare. El se va egaliza”, spune Havrileţ.
„Teoretic, nu putem să urcăm la nivelul existent pentru că noi venim cu un preț mai mic, dar se va face o medie mai mare decât prețul existent, mai mică decât prețul internațional, dar mai mare decât cel pe care îl avem acum. Acesta este un aspect pe care trebuie să îl luăm în considerare, dar cei care inițiază această Uniune Energetică precizează faptul că, chiar dacă plătim ceva în plus, o să avem siguranță”, a afirmat Havrileț, citat de Agerpres.
Potrivit șefului ANRE, teoretic tarifele de rețea sunt mai ieftine în România decât tarifele din alte state, iar în momentul în care se egalizează tarifele de rețea acestea nu pot să se egalizeze în jos, la nivelul României. Havrileț nu a precizat care ar putea fi nivelul scumpirii, însă a declarat că “este vorba de câteva procente” și că efectele nu se vor vedea imediat, deoarece realizarea proiectului va dura între 3 și 5 ani.
Președintele ANRE a subliniat că, în 2011-2012, România plătea câte 1,7 miliarde de dolari pe an pentru importul de gaze naturale. Anul trecut, nivelul necesar de import a ajuns la un nivel de 7,5%, cel mai mic din istoria importurilor din România, cu o valoare de 250 de milioane de dolari.
România poate supraviețui și fără Uniunea Energetică
Uniunea energetică europeană are nevoie pentru a putea exista de o autoritate unică de reglementare și o legislaţie secundară unitară în energie, a argumentat fostul ministru delegat pentru energie, Răzvan Nicolescu, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Agenţiei Europene pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare în Energie (ACER), scrie Bursa.
„Pentru realizarea uniunii energetice europene este esenţială încurajarea realizării interconectării reţelelor de transport din statele membre, în special a celor de transport de gaze naturale. Este nevoie de un cadru de reglementare mai coerent. Acest lucru poate fi realizat doar prin crearea unui reglementator unic în energie la nivel european şi de o legislaţie secundară unitară, pentru că altfel apar probleme mari”.
Poziția personală a lui Răzvan Nicolescu este și că România probabil este „singura ţară din regiune pentru care această uniune nu este o necesitate absolute.” Răzvan Nicolescu a explicat: „Nu avem o nevoie disperată de energie, suntem mai degrabă un furnizor de securitate energetică. Putem deveni independenţi de importuri”.
Diferenţe majore între preţurile furnizorilor
Modificarea tarifelor de distribuţie ale gazelor de la 1 aprilie a adus cu sine şi o modificare de amploare a preţului gazelor pe care îl plătesc românii, conform economica.net. Preţul gazului, fără TVA, pe care îl plăteşte un client E.ON, de la 1 aprilie, este de 118 lei/MWh. Tot de la 1 aprilie, un abonat GDF Suez Energy Romania plăteşte 102 lei/MWh, fără TVA, potrivit informaţiilor oferite de preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ pentru economica.net. Astfel, diferenţa între preţul plătit de un român din sudul ţării (Muntenia, Dobrogea, Oltenia) şi unul din nord (Transilvania, Moldova, Maramureş şi Banat) este de aproape 16%.
Până la 1 aprilie, preţul final al gazelor era destul de apropiat între regiuni, 112-113 lei MWh la GDF Suez şi circa 116 lei/MWh la E.ON. La 1 aprilie, ca urmare a ajustării unor tarife specifice, preţul final al gazului pentru clienţii GDF Suez a fost scăzut de către ANRE cu 9%, în timp ce clienţilor casnici ai E.ON li s-a majorat preţul cu 1,5%.
Diferenţierea substanţială de preţ între nord şi sud a fost făcută ca urmare a ajustării negative cu 20% a tarifelor de distribuţie pentru GDF Suez şi a menţinerii tarifelor de distribuţie pentru E.ON, dar şi a modificării tarifelor de furnizare pentru cele două companii, ca urmare a eliminării cotei de import, potrivit lui Havrileţ.