###author###
Schema de subvenţionare a proiectelor mici de energie regenerabilă a primit undă verde de la Comisia Europeană şi aşteaptă un cuvânt final din partea guvernului, a declarat pentru energynomics.ro, Niculae Havrileț, președintele autorităţii de reglementare a pieţei energetice, ANRE.
“Aşteptăm o discuţie în guvern, în cazul în care doreşte să implementeze o nouă schemă de ‘feed-in tariff’ pentru incentivarea investitorilor în energie regenerabilă. CE este de acord, dar cine stabileşte efectiv plata, efectiv punerea în factură a plăţii pentru feed-in tariff?… Numai guvernul poate să aprobe”, a declarat Havrileț pentru energynomics.ro.
El a mai spus că producătorii de până la 2 MW din biomasă şi biogaz vor primi un bonus de cogenerare.
“Bonusul de cogenerare e pe Hotărârea de Guvern 1215, este funţională, dar deocamdată o preiau doar CET-urile, însă noi vrem să o extindem şi la producătorii de până la 2 MW din biomasă şi biogaz”, care vor primi, astfel, 18 lei per MWh.
El susţine că această prevedere ar putea intra în vigoare în al doilea semestru al anului curent.
Liberalizarea s-ar putea încheia în 2018
El a mai spus că nu este exclus ca liberalizarea preţului gazelor să fie extinsă până în 2020, dacă vor exista diferenţe mari între preţurile reglementate şi cele concurenţiale ale gazelor, însă, în principiu, calendarul se va încheia în 2018, întrucât nu se întrevăd majorări pe piaţa liberă, ci dimpotrivă, ieftiniri.
„Noi considerăm că prețul gazului va scădea odată cu accederea în consum a cantităților din Marea Neagră”, a mai spus Havrileț.
Pentru 2015, propunerea Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei și a Guvernului va fi ca prețul gazelor pentru populație să ajungă la 58 de lei pe MWh de la 1 iulie.
„Este o propunere de 58 de lei pe MWh, față de 53,3 lei pe MWh cât este acum. Aceasta va fi propunerea noastră, împreună cu Guvernul. Va rămâne până la 1 aprilie anul viitor. Noi am solicitat să nu mai facem majorări trimestrial, pentru că este greu, complicat de calculat”, a spus Havrileț.
În urmă cu o săptămână, Iulian Iancu, președintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaților anunța că tarifele reglementate fixe pentru capacitățile mici de energie regenerabilă vor fi introduse în martie. La rândul său, Zoltan Nagy, membru în Comitetul de Reglementare din ANRE, explica faptul că tarifele feed-in s-au blocat până acum la Comisia Europeană din pricina schimbărilor de personal.