Acasă » Electricitate » Hidroelectrica câștigă arbitrajul internațional cu privire la denunțarea contractului cu EFT

Hidroelectrica câștigă arbitrajul internațional cu privire la denunțarea contractului cu EFT

26 ianuarie 2018
Electricitate
energynomics

Tribunalul Arbitral de la Geneva a stabilit că denunțarea contractului încheiat de Hidroelectrica cu traderul de energie EFT AG a fost perfect legală, potrivit unui comunicat al casei de insolvență Euro Insol.

„La sfârșitul lunii decembrie 2017, Hidroelectrica a obținut un succes important în fața unei instanțe arbitrale internaționale, după ce a câștigat în fața instanțelor românești toate litigiile generate de denunțarea de către administratorul judiciar Euro Insol a contractelor de furnizare energie electrică încheiate cu traderii de energie în perioada 2003 – 2011. Tribunalul Arbitral de la Geneva a stabilit că denunțarea contractului încheiat de Hidroelectrica cu traderul de energie EFT AG a fost perfect legală, iar această hotărâre este de o importanță excepțională, constituind chiar o premieră în jurisprudența instanței de la Geneva, din perspectiva faptului că legea aplicabilă litigiului a fost legea elvețiană, nu legea română”, se arată în comunicat.

Hidroelectrica a intrat în insolvență în iunie 2012, pe fondul unei secete extreme, a acumulării unor datorii de peste 4 miliarde de lei și a degradării indicatorilor financiar-contabili, materializați în pierderi de aproape 700 de milioane de lei pe exercițiile financiare 2011 – 2012 și a unei trezorerii nete negative de 763 de milioane de lei.

La data deschiderii procedurii, Hidroelectrica era parte în 11 contracte bilaterale încheiate cu traderii de energie (între care și două societăți din grupul EFT), prin care energia era vândută sub costul de producție și la jumătate față de prețul pieței. Unele contracte au fost renegociate și menținute, iar altele denunțate, rezultând în urma denunțării o cantitate de energie disponibilizată de 42.078.316 MWh, ce a fost valorificată la prețuri net superioare.

Conform analizei administratorului judiciar Euro Insol, în urma contractelor încheiate cu traderii din grupul EFT, Hidroelectrica a înregistrat o pierdere de 502 milioane de lei doar în perioada 2006 – 31 mai 2012, motiv pentru care toate contractele și convențiile încheiate cu EFT au fost denunțate începând cu 1 august 2012.

În instanțele românești, ambele societăți EFT – EFT AG și EFT România – au contestat măsura denunțării contractelor de furnizare energie, în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenței. Tribunalul București a respins contestația, iar soluția a rămas irevocabilă, prin respingerea recursurilor EFT de către Curtea de Apel București.

EFT AG și EFT România au formulat de asemenea contestație împotriva Tabelului preliminar al creanțelor Hidroelectrica, solicitând înscrierea în Tabel cu suma de 2,5 milioane de euro cu titlu de daune pentru invocarea de către Hidroelectrica a clauzei de forță majoră în anul 2011. Ca efect al forței majore, cantitatea de energie electrică livrată către EFT România în anul 2011 a fost diminuată cu 118 GWh (reprezentând aproximativ 5% din cantitatea anuală contractată).

Instanțele din România – Tribunalul București și Curtea de Apel București – au respins irevocabil și această contestație, stabilind că societățile EFT nu au înregistrat prejudicii din derularea contractelor de furnizare energie electrică.

Deși au utilizat toate remediile juridice din legea română, societățile EFT au profitat și de prevederile contractuale care stipulau că legea aplicabilă contractelor este legea elvețiană, iar contractele erau supuse jurisdicției arbitrale. Existența unei clauze compromisorii supune contractul astfel încheiat unei jurisdicții exclusive, respectiv unei instanțe arbitrale care exclude intervenția instanțelor statale, astfel că societățile EFT trebuiau să urmeze în mod normal doar jurisdicția arbitrală.

Cele două societăți EFT au profitat însă de caracterul permisiv al normelor din procedura insolvenței din România, norme care acceptă controlul instanțelor naționale românești asupra denunțării unui contract chiar dacă acesta este supus exclusiv unei legi străine și unei jurisdicții arbitrale, explica reprezentanții casei de insolvență.

„După ce au pierdut pe linie în instanțele din România și după trei ani de procese, societățile EFT au avut ‘revelația’ că, de fapt, contractul era supus legii elvețiene și arbitrajului privat și au formulat exact aceleași cereri și în fața unui Tribunal Arbitral din Geneva – respectiv să fie anulată denunțarea contractelor și să fie obligată Hidroelectrica la plata de daune interese. Reprezentanții EFT au susținut că denunțarea contractelor de către Hidroelectrica a produs pierderi financiare de aproximativ 80 milioane euro pentru EFT Elveția. Prin hotărârea parțială din decembrie 2017, Tribunalul Arbitral a stabilit că denunțarea contractelor de către administratorul judiciar al Hidroelectrica în anul 2012 a fost legală, reconfirmând, astfel, implicit toate hotărârile instanțelor naționale pronunțate în litigiile cu societățile EFT”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanții Euro Insol au mai arătat că soluția Tribunalului Arbitral reprezintă o premieră, întrucât pe dreptul elvețian denunțarea cunoaște alte condiții de exercițiu față de cerințele din dreptul românesc al insolvenței, putându-se astfel ajunge în arbitraj la o soluție de anulare a măsurii denunțării contractelor, în pofida hotărârilor irevocabile din România.

Tribunalul Arbitral din Geneva urmează să soluționeze și cererea de despăgubiri formulată de EFT, însă această analiză pleacă din start de la concluzia legalității denunțării, or, o denunțare legală nu poate da naștere în principiu niciunui prejudiciu, consider Euro Insol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *