Hidroelectrica a finalizat retehnologizarea hidroagregatului 2 de la centrala Berești, după realizarea unor lucrări de modernizare în valoare de 18,2 milioane de lei, realizate de Hidroserv.
Prin modernizare s-au introdus soluții tehnologice de ultimă oră care să conducă la îmbunătățirea parametrilor generali de funcționare, creșterea gradului de automatizare și a siguranței în exploatare a centralei.
„Ne aflăm astăzi într-un moment important, în prima zi a unui nou ciclu tehnologic pentru hidroagregatul 2 al CHE Berești”, a declarat Bogdan Badea, președintele directoratului Hidroelectrica, în cadru ceremoniei de inaugurare a investiției. “În general se vorbește despre investiții la modul viitor, dar iată că lucrurile se întâmplă pentru noi acum. Ne propunem să continuăm investițiile, astfel încât să securizăm portofoliul actual. Nu ne putem gândi la dezvoltare și extindere fără să ne asigurăm că păstrăm ceea ce avem. În ceea ce privește investițiile, pot să vă spun cu certitudine că fiecare pas contează. Important este să ne mobilizăm, să depășim barierele cu care ne confruntăm”, a subliniat Bogdan Badea, reluând angajamentul companiei de a realiza investiții de peste 5 miliarde de lei în anii următori.
CHE Berești este o centrală de tip baraj, amplasată pe cursul râului Siret la circa 4 kilometri aval de localitatea Berești, echipată cu două hidroagregate (2x 21,75MW), cu turbine hidraulice tip Kaplan vertical KVB 26-17,7, având Qi = 165m3/ și Hmax=18.3 m.
La sfârșitul anului 2014, hidroagregatul numărul 2 însuma circa 107.283 ore de funcționare de la punerea în funcțiune, rezultând o medie de 3.832 ore de funcționare pe an, conform companiei. Hidrogeneratorul de 28,54 MVA este fabricat la UCM Reșița și a funcționat din 1986 fără înlocuire de bobinaj sau alte reparații majore. Între 1986 și 2012, producția medie anuală de energie a centralei Berești a fost de 146,7 GWh, cu peste 33% mai mare decât producția medie anuală de energie de 110 GWh estimată la momentul aprobării investiției.