Acasă » Electricitate » Hidroelectrica a ieşit din insolvenţă, după mai bine de doi ani de lupte în instanţă

Hidroelectrica a ieşit din insolvenţă, după mai bine de doi ani de lupte în instanţă

21 iunie 2016
Electricitate
Hidroelectrica
Gabriel Avăcăriței

Tribunalul Bucureşti a decis marţi ieşirea Hidroelectrica din insolvenţă, a anunţat AGERPRES, citându-l pe Remus Borza, administratorul judiciar al companiei. “Decizia nu este definitivă, dar este executorie”, a precizat Borza.

Hidroelectrica se afla în insolvenţă din februarie 2014, pentru a doua oară. Compania a mai fost anterior în procedură de reorganizare judiciară în perioada iunie 2012 – iunie 2013.

Imediat după anunţ, Fondul Proprietatea a salutat ieşirea companiei din insolvenţă şi a solicitat listarea sa rapidă.

“Dorim să-l felicităm pe administratorul judiciar Remus Borza pentru rezultatele remarcabile obţinute de Hidroelectrica în ultimii patru ani şi pentru dăruirea, angajamentul şi contribuţia sa la restructurarea companiei. Dintr-o companie cu pierderi, Hidroelectrica s-a transformat într-una foarte profitabilă, eficientă şi competitivă. Administratorul judiciar a făcut eforturi remarcabile în ultimii patru ani şi, în pofida numeroaselor provocări, a reuşit să majoreze veniturile Hidroelectrica şi să reducă cheltuielile operaţionale, ceea ce a permis companiei să realizeze un cash flow pozitiv şi implicit să iasă din insolvenţă”, a comentat Greg Konieczny, Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea.

La rândul său, Ministerul Energiei şi-a exprimat satisfacţia pentru ieşirea companiei din insolvenţă: „Salutăm decizia instanței privind îndeplinirea condițiilor de ieșire din insolvență a companiei Hidroelectrica, una dintre cele mai importante societăți din energie. A fost parcurs un proces complex de restructurare care a făcut din Hidroelectrica, astăzi, un pilon al Sistemului Energetic Național, o companie profitabilă, cu aspirații reale de a deveni inclusiv un lider regional în acest sector”.

Înainte de listare, ministerul s-a referit la desemnarea unui nou management la Hidroelectrica: „Următoarea etapă este selecția unui Consiliu de Supraveghere profesionist și integru care sa dea companiei o viziune strategică și care să sprijine dezvoltarea și modernizarea capacităților de producție și creșterea eficienței economice”.

Cea mai importantă măsură din perioada insolvenţei a fost rezilierea celor 11 contracte bilaterale încheiate direct cu mai mulţi traderi de energie şi consumatori finali: Energy Holding, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, Energy Financing Team, Alro Slatina, ArcelorMittal Galaţi, Electromagnetica, Electrocarbon, Euro-Pec, Elsid, Luxten, scrie agerpres.

Contractele bilaterale pe termen lung au adus companiei Hidroelectrica prejudicii de peste 1,1 miliarde de euro, se arată în raportul administratorului privind cauzele insolvenţei, citat de Agerpres.

După ieşirea din insolvenţă, Ministerul Energiei, acţionarul majoritar al Hidroelectrica, are în vedere listarea la bursă a unui pachet de 15% din acţiunile companiei. Fondul Proprietatea, care este singurul acţionar minoritar al Hidroelectrica, evaluează participaţia sa de 20% la 594 milioane de euro (676 milioane de dolari), ceea ce indică o valoare de 2,97 miliarde de euro pentru întreaga companie. Aceasta ar putea fi prima ofertă iniţială primară (IPO) a unei companii de stat din România, de la listarea Electrica, în 2014.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *