Acasă » Electricitate » Hidroelectrica nu mai vrea dividende suplimentare, FP crede că stă pe prea mult cash

Hidroelectrica nu mai vrea dividende suplimentare, FP crede că stă pe prea mult cash

19 noiembrie 2019
Electricitate
energynomics

Bogdan Tudorache

Hidroelectrica nu mai poate oferi dividende suplimentare, în contextul în care compania, conform programului de guvernare, se pregătește de privatizare la anul, are în perspectivă și achiziția unor active ale CEZ în România și intenționează să se diversifice, efectuând noi investiții. ”Nu mai este oportun să dăm dividende suplimentare”, a spus Bogdan Badea, președintele directoratului Hidroelectrica.

El s-a plâns de faptul că Hidroelectrica și Nuclearelectrica vor trebui să suporte tot consumul reglementat…”nu se știe în ce proporții”. ”Suntem de acord cu Hidroelectrica, liberalizarea ar trebui să aibă loc cât mai rapid”, a declarat pentru energynomics.ro Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments şi manager de Fond, Fondul Proprietatea (FP).

El susține însă că poziția pe cash (fonduri proprii) a Hidroelectrica este mult prea mare, de 2,5 miliarde de lei, cu care nu s-au efectuat prea multe investiții, alte 100 de milioane de lei fiind generate lunar în depozitele companiei, așa încât chiar și în cazul unei privatizări, Hidroelectrica poate susține și dividende speciale, fără a-i fi afectat prețul de piață. ”Planul de investiții nu este nici pe departe îndeplinit”, a comentat Meyer.

În același timp, Meyer susține că achiziția unor active non-core pentru Hidroelectrica precum ale CEZ nu ar avea sens, din punct de vedere financiar, ele nefiind în aceeași sferă de business și generând un profit mult mai mic față de restul companiei. ”Nu ar genera același profit investitorilor și ar dilua valoarea Hidroelectrica”, a completat Meyer.

Meyer spune că liberalizarea ar trebui să aibă loc ”cât mai repede posibil”, OUG 114 generând incertitudine de o magnitudine fără seamăn, majorând prețurile și afectând capacitatea companiilor de a opera. ”Riscurile sunt mult mai mari în lipsa liberalizării… Trebuie definit urgent și consumatorul vulnerabil”, a spus el, explicând că există deja modele de definiții în țările Uniunii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *