Acasă » Electricitate » HPI Wind obține susținerea MESA (USAID) pentru proiecte eoliene de mari dimensiuni în Moldova

HPI Wind obține susținerea MESA (USAID) pentru proiecte eoliene de mari dimensiuni în Moldova

15 mai 2023
Electricitate
energynomics

Companie de proiect înființată în 2022, HPI Wind a fost selectată pentru a primi sprijin în procesul de strângere de fonduri în cadrul proiectului „Securitatea Energetică a Republicii Moldova” (MESA), finanțat de USAID, a anunțat compania. În ultimul an, HPI Wind a dezvoltat un portofoliu de 200 MW de proiecte de energie eoliană de top în întreaga țară, dintre care 105 MW au obținut deja acces la rețea. Pornind de la această bază, HPI Wind se concentrează acum pe asigurarea finanțării pentru dezvoltarea proiectelor și pentru lansarea lor pe piață.

În aprilie 2022, hooracán energy și Ion Potlog au înființat HPI Wind, o platformă de surse regenerabile din Moldova, cu scopul unic de a duce Republica Moldova cu un pas mai aproape de independența energetică prin producerea în premieră pe plan local a energiei eoliene în proiecte utility-scale. „Acum, pregătim cu nerăbdare următorul pas pentru ca proiectele eoliene din portofoliul nostru să atingă nivelul „gata de construcție” înainte de sfârșitul anului 2024. Ne bucurăm că USAID a finanțat programul „Securitatea Energetică a Republicii Moldova”, prin care susține eforturile noastre de obținere de fonduri”, a spus Alex Gospodinov, director al HPI Wind. Directorul MESA, Armen Arzumanyan, a salutat ambiția HPI Wind de a aduce în Republica Moldova capacități de producție de energie eoliană la scară mare. „MESA este bucuroasă să sprijine inițiativele care vizează diversificarea surselor de energie ale Republicii Moldova, realizarea unei dezvoltări economice durabile, și care contribuie la protecția mediului în Republica Moldova”, a declarat Arzumanyan în cadrul ceremoniei de semnare a acordului.

Firma de investiții CrossBoundary va oferi către HPI Wind suport consultativ pentru tranzacții în călătoria sa de strângere de fonduri în cadrul activității USAID Moldova de securitate energetică. „Având în vedere tracțiunea, expertiza sectorială și înțelegerea specificității locale din partea HPI, credem că aceasta este poziționată pentru a juca un rol important în tranziția energetică în regiune și pentru a aduce producția de energie eoliană la scară largă în Moldova”, a declarat Kirtika Challa, Managing Director Executiv, responsabil la nivel global al diviziei de consultanță în energie și infrastructură din cadrul CrossBoundary.

„Securitatea Energetică a Republicii Moldova” (MESA) este un proiect pe 4 ani în curs de implementare de către Tetra Tech, prin care USAID va investi cel puțin 59 milioane de dolari pentru consolidarea și diversificarea sectorului energetic al țării, sporind astfel securitatea energetică pe termen lung și suveranitatea Republicii Moldova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *