Exploatarea minieră Husnicioara va fi transferată până cel mai târziu la mijlocul lunii noiembrie de la Complexul Energetic Oltenia (CEO) la Regia Autonomă pentru Activități Nucleare (RAAN). Administratorul judiciar al RAAN, Ion Tudor, a declarat că preluarea carierei de extracție a lignitului necesar termocentralei Romag-Termo va contribui la diminuarea costurilor, mai ales pe durata procedurii de reorganizare a acesteia, intrată în insolvență în luna septembrie 2013.
În context, Tudor a arătat că preluarea se va face păstrându-se locurile de muncă și că această entitate va deveni sucursală a RAAN astfel încât prețul cărbunelui să fie mult mai redus. Într-o declarație acordată agenției de presă Agerpres, Ion Tudor afirmă că în prezent sucursalele din județul Mehedinți ale RAAN funcționează fără probleme și există stocuri de combustibili solizi și lichizi pentru exploatarea la capacitate a echipamentelor de pe platformele industriale situate în localitatea Halînga.
Reprezentantul firmei de insolvență SCP Tudor&Asociații SPLL a fost de părere că, dacă la RAAN până la 1 noiembrie nu se va asigura rezerva de cărbune de 240 000 tone, va fi de acord cu prelungirea actului adițional încheiat cu CEO la începutul lunii octombrie până la data stabilită pentru preluarea minei de suprafață Husnicioara. Conform evidențelor contabile, RAAN figurează cu debite către CEO pentru cărbunele furnizat de aproximativ 180 milioane lei.
Livrarea de cărbune de la Husnicioara către RAAN a fost întreruptă în februarie 2013
În septembrie 2012 minerii de la Husnicioara, mină care face parte din Divizia Minieră a CEO, ameninţau că vor întrerupe livrările de cărbune către RAAN Turnu Severin din pricina neachitării de către RAAN a facturilor de vânzare a lignitului către Termocentrala Romag-Termo. La acel moment datoria RAAN către unitatea minieră ajungea la aproape 80 milioane de lei.
Pe întregul parcurs al anului trecut RAAN a mai fost somată să îşi plătească din datoriile acumulate, dar de către fosta conducere a Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia. Atunci a fost achitată doar o parte din datoria, care a continuat apoi să se acumuleze.
Cei aproximativ 1.000 de mineri de la Husnicioara au încetat pentru prima dată lucrul în februarie 2013, timp de o săptămână. RAAN a invocat atunci faptul că Termocentrala Romag-Termo din Halânga nu mai are posibilitatea depozitării lignitului. Liderul sindicaliştilor de la exploatarea de acolo arăta că decizia are efecte sociale şi economice nedorite, întrucât mina trimitea zilnic termocentralei în jur de 9.000 de tone de lignit.
Liderul de sindicat mai preciza că “RAAN se confruntă cu probleme financiare serioase. Noi suntem ombilical legaţi de aceasta. Este posibil ca până la redresarea economică a acesteia să mai întrerupem, în acest an, extracţia cărbunelui”. Totuşi, în perioada sistării extracţiei, s-au livrat alte 27.000 de tone e lignit.
În septembrie, minerii din Mehedinţi au oprit livrările de cărbune către RAAN a doua oară într-un an
Începând cu luna septembrie, pentru şase sătămâni nu a mai fost livrat cărbune de către unitatea minieră din Mehedinţi către Termocentrala Romag-Termo. Motivul care a stat la baza deciziei CEO a fost acumularea de către RAAN a debitelor restante la plata facturilor de achiziţie şi intrarea în insolvenţă a cumpărătorului.
Liderul de sindicat Rafael Norocel Ciorăscu declara că CEO voia ca prin luarea acestei decizii să forţeze mâna Ministerului Economieivsă intervină pentru achitarea contravalorii cărbunelui vândut . În plus, era în joc și asigurarea stocurilor necesare de combustibili solizi necesari pentru funcţionarea la parametri normali a termocentralei. Unitatea produce agent termic atât pentru încălzirea municipiului Drobeta Turnu Severin, cât şi pentru exploatarea în siguranţă a Uzinei de apă grea Romag Prod. Activitatea de livrare de cărbune către RAAN a fost reluată la începutul lunii octombrie.