E.ON România și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (I.G.S.U.) au prelungit miercuri, 25 septembrie, acordul de colaborare în cadrul programului “Împreună pentru Siguranță”. Acest program a însemnat derularea în comun a unor campanii de informare, prevenire şi conştientizare a cetăţenilor asupra pericolelor la care sunt expuşi în cazul utilizării necorespunzătoare a diferitelor surse de energie.
Întrucât anual sute de persoane îşi pierd viaţa în incendii, intoxicaţii cu monoxid de carbon sau ca urmare a exploziilor, crearea acestui program, primul de acest tip creat de I.G.S.U, împreună cu o companie din sectorul energetic românesc, pare a fi mai mult decât necesară.
Colonelul Ion Burlui, Inspector General al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat că acest parteneriat a fost încheiat în baza misiunii organizației pe care o conduce, și anume salvarea vieților oamenilor. În opinia sa, cei doi parteneri au construit un program ancorat în realitate, și pe marginea acestuia au fost executate la nivel naţional două campanii: “F.O.C – Flăcările Omoară Copii”, lansată în septembrie 2012, respectiv “R.I.S.C.- Renunţă. Improvizaţiile sunt Catastrofale”, lansată în noiembrie 2012.
Frank Hajdinjak, Directorul General al E.ON România, a declarat că firma pe care o conduce se implică de când a sosit în România în campanii de conștientizare a riscurilor, dar și în lucrări de modernizare a rețelelor deținute. În fiecare an se fac acțiuni de îngrijire a rețelelor, pentru a fi păstrate în stare perfectă de funcționare, nu doar de comunicare publică.
Directorul E.ON a afirmat că este mulțumit de rezultatele obținute până acum. În urma programului derulat cu I.G.S.U. echipele E.ON România au remarcat că accidentele create de utilizarea necorespunzătoare a sursei de gaze au început să scadă ca incidență. În schimb, incidența accidentelor cauzate de manevrarea greșite a surselor de energie electrică este în creștere.
Dincolo de elementul de informare a oamenilor, accentul s-a pus în cadrul acestui parteneriat pe sensibilizarea și conștientizarea populație, precum și pe schimbarea în timp a atitudinilor și comportamentului privind respectarea normelor de siguranță. Aceste țeluri au stat la baza tuturor acțiunilor organizate atât pentru copii cât şi pentru adulţi.
Colonelul Ion Burlui consideră că accentul pus pe educarea celor mici este unul deosebit de important, întrucât comportă un dublu avantaj. În primul rând, îi feresc acum de principalele riscuri ale folosirii greșite a instalațiilor energetice, dar dezvoltă în aceștia și o cultură a protecției și prevenției individuale care va îi va însoți pe parcursul vieții lor adulte.
Acțiunile derulate în primul an de parteneriat au constat în exerciţii de alarmare şi evacuare în şcoli şi licee, lecţii despre energie, jocuri interactive, instruiri privitoare la comportamentul în caz de incendiu, materiale informative distribuite în zone cu trafic pietonal intens, la care s-au adăugat întâlniri cu autorităţile locale şi asociaţiile de locatari.
În plus, E.ON a dotat o serie de echipaje I.G.S.U. cu dispozitive de măsurare a celor mai importanți parametri chimici existenți în aerul respirabil la locul unde este necesară intervenția de urgență. Aceste detectoare de fum și de gaz oferă informații vitale atât pentru echipaj cât și pentru cei ce necesită salvarea.
Numărul victimelor s-a redus cu aproape 17% în primul an de parteneriat
Statisticile arată că principalele cauze care stau la baza producerii incidentelor în care I.G.S.U trebuie să intervină sunt utilizarea defectuoasă a aparatelor şi instalaţiilor electrice sau a celor care funcţionează cu gaz, precum şi de coşuri de fum fără protecţie, neetanşate sau obturate.
Conform datelor puse la dispoziția publicului de către cei doi parteneri, la nivel naţional numărul incendiilor la locuinţe petrecute în intervalul 1 septembrie 2012-31 august 2013 a scăzut cu circa 17% raportat la perioada similară din anul anterior, ajungând la 5.107 evenimente. Tot cu aproximativ 17% s-a redus şi numărul victimelor incendiilor produse la locuinţe, care a ajuns la 392. Dintre acestea, 26 au fost copii, cifra fiind, de asemenea, în scădere cu 25%.
„Scăderea numărului incidentelor, a ponderii cauzelor acestora, dar şi a numărului victimelor reprezintă pentru noi un semnal mai mult decât încurajator în ceea ce priveşte eficienţa campaniilor derulate până acum. Din păcate, cifrele privitoare la cazurile tragice care decurg din nerespectarea normelor de siguranţă continuă să fie îngrijorătoare.
Asta ne determină să continuăm, în mod susţinut, eforturile depuse în cadrul acestui parteneriat, dar şi în activitatea curentă din cadrul companiilor noastre, eforturi direcţionate spre siguranţa consumatorilor de gaze naturale şi energie, dar şi a propriilor angajaţi”, se arată în comunicatul de presă emis de E.ON România.
E.ON România va aloca 70.000 de euro pentru dotarea a 100 de echipe I.G.S.U cu detectoare de fum și de gaz
În al doilea an de parteneriat, E.ON România își propune să doteze în primă fază cel puțin 100 de echipaje I.G.S.U. cu detectoare mobile de gaze, monoxid de carbon şi fum, cu scopul de a creşte nivelul de siguranţă al echipajelor operative.
Obiectivul propus este ca la finalul acestui an de parteneriat în jur de 500 de echipaje I.G.S.U să aibă în dotare astfel de dispozitive. Planurile I.G.S.U este ca în următoarea perioadă să facă propunerile pentru o legislație care să impună dotarea fiecărei locuințe cu detectoare de gaz și de fum.
În ceea ce privește acţiunile comune pentru următorul an de parteneriat, acestea își propun să atragă atenţia în mod deosebit asupra riscurilor majore care decurg din utilizarea coşurilor de fum fără protecţie, neetanşate sau obturate şi care nu permit evacuarea gazelor arse, din utilizarea aparatelor electrice defecte sau improvizate, precum şi a mijloacelor de încălzire care funcţionează pe bază de gaze sau alte tipuri de combustibil, dar şi a manevrării necorespunzătoare a aparatelor care utilizează gaze.
Grupul E.ON în România are 6.500 de angajați și este activ pe piaţa locală în domeniile furnizării şi distribuţiei de gaze naturale şi energie electrică, deservind 2,9 milioane de clienţi. Aria de activitate a companiilor E.ON acoperă 20 de judeţe în partea de nord a ţării. Compania platformă, E.ON România, deţine participaţii la E.ON Energie România, E.ON Gaz Distribuţie, E.ON Moldova Distribuţie, E.ON Servicii Tehnice. Din Grupul E.ON în România mai face parte şi compania E.ON Servicii Clienţi. Compania a realizat în acest investiții de circa 85 milioane de euro, iar pentru anul 2014 își propune să aloce o sumă asemănătoare. Banii au fost direcționați în proporție de 45% către furnizarea și distribuția de gaze, iar 55% către distribuția de energie electrică.
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (I.G.S.U.) a fost înfiinţat în data de 15 decembrie 2004, prin fuziunea Comandamentului Protecţiei Civile şi Inspectoratului General al Corpului Pompierilor Militari, ca unitate subordonată Ministerului Afacerilor Interne. La nivel naţional, I.G.S.U. coordonează toate organizaţiile implicate în managementul situaţiilor de urgenţă, în concordanţă cu principiile existente pe plan internaţional, specifice ONU, NATO, UE şi altor organisme la care România este parte.