Rusia și-a redus cu 100.000 de barili pe zi producția de petrol încă din primele zile ale noului an, dar nu datorită acordului dintre OPEC și producătorii non-OPEC, ci din cauza scăderii bruște de temperatură, care a atins cote neobișnuite chiar și pentru Siberia.
Cel puțin parte din reducerea de 100.000 de barili pe zi a fost rezultatul temperaturilor înregistrate în Siberia, de până la minus 60 de grade Celsius, conform Reuters și oilprice.com.
Conform acordului cu OPEC de limitare a producției de petrol la nivel mondial, Rusia a promis să-și scadă „treptat” producția cu până la 300.000 de barili pe zi, în primele șase luni ale acestui an. Iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a confirmat săptămâna trecută că Rusia a început să-și reducă producția în conformitate cu acordul său cu OPEC.
Însă producția de țiței din Siberia de Vest reprezintă aproximativ două treimi din producția rusească, iar temperaturile extrem de scăzute au oprit activitatea platformelor petroliere, întrucât anumite echipamente de metal devin casante, sursele de alimentare sunt perturbate, motoarele auto nu pornesc, iar oamenii nu pot lucra în exterior.
Forarea devine, deasemenea, imposibilă.
„De obicei, toată activitatea este oprită atunci când se ating minus 48 de grade Celsius [minus 54,4 grade Fahrenheit]”, a declarat un petrolist citat de Reuters.
Admițând că temperaturile extrem de scăzute afectează producția de petrol și forajul, Valeri Nesterov, analist Sberbank CIB, a declarat că e prea devreme pentru a judeca dacă producția rusească a rezultat în urma angajamentul de a reduce oferta, sau a fost rezultatul al altor factori.
„Va exista o scădere deliberată în al doilea trimestru, când Rusia va trebui să-și îndeplinească promisiunile privind scăderea producției”, a remarcat Nesterov.
Rusia și OPEC nu s-au ținut de cuvânt în trecut când a fost vorba de reducerea producției, iar analiștii se așteaptă ca noile acorduri să nu fie pe deplin respectate.