Veniturile totale colectate în UE de către sistemul de trading al emisiilor (ETS) în 2018 au fost de 14,2 miliarde de euro, arată un raport al ICAP consultat de energynomics.ro. Venitul total colectat în Uniunea Europeană de la începutul programului este de 35,9 miliarde de euro, iar prețul mediu al unui certificat ETS pentru 2018 a fost de 15,82 euro, se arată în document. Aproximativ 78% din emisii au fost emise de sectorul energetic, 10% de agricultură, 9% de procesele industriale și doar 3% de industria deșeurilor.
Sistemul european de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS) reprezintă pilonul central al UE pentru politica de schimbări climatice și este cel mai vechi și încă cel mai mare sistem de trading pentru emitenții de gaze cu efect de seră (GHG) care operează în întreaga lume. Introdus în 2005, el se află acum în cea de-a treia etapă. Sistemul a trecut prin mai multe reforme și se va schimba din nou cu începutul etapei a 4-a, din ianuarie 2021. Sistemul acoperă emisiile din sectoarele energiei, industriei și aviației, sectorul aviației fiind limitat la zborurile din Spațiul Economic European. În 2017, UE și Elveția au semnat un acord care leagă sistemul ETS elvețian cu sistemul ETS al Uniunii – primul astfel de acord pentru UE.
După mai mult de doi ani de negocieri, în februarie 2018, Consiliul de Miniștri al UE a aprobat în mod oficial reforma ETS pentru UE pentru etapa a 4-a (2021-2030). Directiva revizuită ETS- UE a intrat în vigoare în aprilie 2018. În această etapă se va înregistra o creștere mai accentuată a reducerilor anuale de emisii de la sectoarele vizate, de la 1,74% la 2,2%.