Dezechilibrele din rețelele de distribuție a energiei electrice provocate de producția fotovoltaică în orele de vârf sunt o realitate cu care se confruntă toate economiile dezvoltate, nu doar România, a declarat Pavel Stan, membru în Board-ul FEL România și Manager de Comunitate.
O posibilă soluție este producția pentru autoconsum, fără injecție în rețea, o alternativă sustenabilă care permite companiilor să își optimizeze consumul energetic fără a genera presiuni suplimentare asupra rețelelor naționale. „Producția pentru autoconsum este ideală pentru că nu implică taxe de injecție în rețea. Îți poți adapta consumul în funcție de nevoile proprii și de specificul businessului tău. În timp, ajungi să amortizezi investiția, iar energia generată ulterior devine profit curat”, a afirmat Stan, cu ocazia conferinței „Ziua Energiei”, organizate de Energynomics în cadrul Green Energy Expo & Romenvirotec 2025.
El a adăugat că prosumatorul modern nu înseamnă doar panouri fotovoltaice pe acoperiș. Există soluții hibride, cu stocare, sau chiar sisteme dedicate exclusiv autoconsumului, care oferă flexibilitate în achiziția și utilizarea energiei, în funcție de prețurile din piață.
„Pentru orice entitate care produce un bun finit și are un consum energetic considerabil, ideea de a deveni prosumator, fără injecție în rețea, este excepțională”, adaugă Stan.
Mai mult, soluțiile pot veni și din partea operatorilor de distribuție. Unii dintre aceștia chiar au început să monteze contoare inteligente la fiecare consumator din rețea, din proprie inițiativă, considerând că această investiție este mai mică decât pierderile generate de dezechilibre.
„Un pas simplu pe care îl poate face orice fabrică este să notifice furnizorul și operatorul local de distribuție atunci când intenționează să instaleze un sistem de producție. În plus, se poate adăuga un contor suplimentar, al cărui cost este infim, de sub 0,5% din valoarea totală a investiției, dar cu un impact major în eficientizarea consumului”, a spus el.
El a precizat că este foarte importantă protejarea consumatorului vulnerabil, iar România se poziționează surprinzător de bine, conform standardelor Consiliului Energetic Mondial, în ceea ce privește echitatea în energie, prin schema de plafonare care reflectă grija față de consumatorul vulnerabil.
Astfel, acest principiu trebuie păstrat ca parte a profilului energetic național, însă fără a penaliza în mod nedrept celelalte sectoare economice. În opinia sa, aproape toate domeniile, de la construcții la distribuție și furnizare de energie, au fost afectate de deciziile legislative recente privind plafonarea. Totuși, nu orice beneficiar al unor fonduri pentru instalarea de panouri fotovoltaice trebuie considerat automat consumator vulnerabil. În viziunea sa, consumator vulnerabil este acela care nu își poate plăti factura la energie, într-o societate în care accesul la electricitate ar trebui recunoscut ca un drept fundamental, alături de cel la locuire, hrană, apă și siguranță.
”În condițiile astea, dacă cineva care a muncit o viață întreagă și acum, din pensie, nu își permite să își acopere factura la curent, mi se pare just să facem ceva în direcția asta. Dar cineva care are o casă de 300.000 de euro construită, pe care și-a pus panouri și acum injectează în rețea și trebuie să plătească un tarif în dezechilibre, nu este vulnerabil, înseamnă că nu știa ce face”, a mai spus Stan.
Conferința „Ziua energiei la Green Energy Expo & Romenvirotec” a fost organizată de Energynomics, cu susținerea partenerilor noștri Elektra Renewable Support, LONGi, SolaX Power și cu implicarea HENRO, COGEN România, CIGRE România și FEL România.