Consumul mondial de cărbune ar urma să atingă cel mai ridicat nivel din istorie în 2022 şi va rămâne la un nivel similar în următorii ani, în pofida eforturilor globale destinate reducerii dependenței de cel mai poluant combustibil fosil, arată un raport publicat vineri de Agenția Internațională a Energiei (IEA), transmite Reuters.
Prețurile mari la gaze, după invadarea Ucrainei de către Rusia şi perturbările care au apărut ulterior în livrările spre Europa, au determinat unele țări să se îndrepte spre cărbunele mai ieftin. În plus, valurile de căldură şi seceta au stimulat de asemenea cererea de electricitate şi au redus producția de electricitate hidro în unele regiuni, în timp ce producția de energie nucleară a fost la un nivel redus, în special în Europa, unde Franța a fost nevoită să închidă mai multe reactoare pentru mentenanță.
În aceste condiții, IEA estimează că utilizarea cărbunelui la nivel mondial ar urma să crească cu 1,2% în acest an, depăşind pentru prima dată în istorie pragul de opt miliarde de tone într-un singur an şi peste precedentul record stabilit în 2013, potrivit Agerpres.
De asemenea, Agenția Internațională a Energiei prognozează că utilizarea cărbunelui va rămâne la acest nivel record până în 2025, în condițiile în care scăderea utilizării în economiile avansate va fi contracarată de cererea puternică din economiile emergente asiatice. Cea mai mare creştere a cererii de cărbune ar urma să fie înregistrată în India, cu un avans de 7%, urmată de Uniunea Europeană, creştere de 6%, şi China, cu un avans de 0,4%. Aceasta înseamnă că cărbunele va continua cea mai importantă sursă de emisii de CO2 din sistemul energetic global.
„Lumea este aproape de un vârf când vine vorba de utilizarea de combustibili fosili, iar cărbunele urmează să fie primul care va scădea, dar nu am ajuns încă acolo”, a subliniat Keisuke Sadamori, director pentru piețe şi securitatea energetică la IEA.
Capacitățile globale de producție de electricitate din cărbune ar urma să crească şi ele până la un nivel record de aproximativ 10,3 Terawați-oră în acest an, în timp ce producția mondială de cărbune este prognozată să crească şi ea cu 5,4% până la 8,3 miliarde de tone, de asemenea un nivel istoric.
Această analiză „subliniază nevoia urgentă de a creşte în mod semnificativ producția de energie din surse regenerabile precum şi eficiența energetică, astfel încât să reducem facturile oamenilor, să ne asigurăm livrările de energie şi să menținem intacte țintele climatice”, a declarat Alexandru Mustață, campaigner la Europe Beyond Coal.