Acasă » Regenerabile » IEA: Investițiile în energie verde din țările emergente trebuie să se tripleze până în 2030

IEA: Investițiile în energie verde din țările emergente trebuie să se tripleze până în 2030

21 iunie 2023
Regenerabile
energynomics

Investițiile în energii curate în țările în curs de dezvoltare şi în economiile emergente ar trebui să se tripleze până în 2030 pentru a fi în linie cu obiectivele internaționale de limitare a schimbărilor climatice, relatează agenția EFE.

Într-un raport publicat miercuri, Agenția Internațională a Energiei (IEA) şi Corporația Financiară Internațională (IFC, entitate a Băncii Mondiale) estimează că ar trebui să se treacă de la investiții de 770 miliarde milioane dolari în 2022 la cel puțin 2.800 miliarde anual la începutul deceniului 2030, conform Agerpres.

În plus, IEA şi IFC subliniază că doar fondurile publice nu vor fi suficiente pentru a oferi un acces universal la energie în aceste țări şi pentru a face față schimbărilor climatice.

În realitate, finanțarea privată va trebui să se multiplice cu un factor net superior şi să depăşească cele 135 miliarde de dolari din prezent pentru a ajunge la cel puțin 1.100 miliarde dolari anual la începutul următorului deceniu.

Autorii studiului cred că forma de mobilizare a banilor privați este împreună cu o asociație de finanțare publică ce trebuie să ajute la reducerea riscului proiectelor.

În total, două treimi din banii pentru energiile curate ar trebui să vină din surse private.

Directorul executiv al IEA, Fatih Birol, subliniază că domeniul energiei în prezent „se mişcă rapid, dar există un mare risc ca multe țări să rămână în urmă”.

„Investiția necesară este mult peste capacitatea de finanțare publică, singură, ceea ce face să fie urgentă o creştere rapidă a unei mai mari finanțări private pentru proiecte de energie curată în economiile emergente şi în curs de dezvoltare”, a spus Birol.

Raportul a fost prezentat înaintea reuniunii organizate joi şi vineri la Paris de către preşedintele francez, Emmanuel Macron, în căutarea unui nou pact mondial pentru a lupta împotriva sărăciei şi a unor măsuri de combatere a schimbărilor climatice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *