Acasă » Electricitate » IEA: Lumea va plăti pentru a închide capacități regenerabile dacă nu investeşte în rețele

IEA: Lumea va plăti pentru a închide capacități regenerabile dacă nu investeşte în rețele

19 septembrie 2024
Electricitate
energynomics

La finele acestui deceniu lumea va ajunge într-o situație în care va trebui să plătească pentru a închide mari capacități de producție a energiei regenerabile, în contrasens cu eforturile de eliminare mai rapidă a combustibililor fosili, dacă țările nu îşi îmbunătățesc rețelele de transport, pentru a integra mai bine energia produsă în parcurile fotovoltaice şi eoliene, transmite Bloomberg.

Problemele cu rețelele de transport vor aduce lumea în situația în care ar putea pierde aproximativ 2.000 de Terawați-oră (TWh) de energie eoliană şi fotovoltaică, potrivit unui raport al Agenției Internaționale a Energiei (IEA), care a analizat modul în care țările fac față creşterii ponderii regenerabilelor în mixul lor energetic. O cantitate de 2.000 de TWh este echivalentul producției de electricitate a Chinei şi SUA, primii doi producători mondiali, în 2023, conform Agerpres.

O mare parte din această producție de energie regenerabilă care va fi pierdută va fi rezultatul aşa-numitei „curtailment”, o situație în care operatorii închid capacitățile regenerabile de teamă să nu supraîncărce rețeaua.

Dacă energia regenerabilă nu va putea fi integrată în mod eficient în rețeaua energetică mondială asta ar însemna o reducere cu 20% mai mică a emisiilor de CO2 în sectorul energetic, dacă combustibilii fosili vor fi folosiți pentru a acoperi decalajul dintre cerere şi ofertă, a estimat IEA.

„În ultimii ani, lumea a făcut progrese remarcabile cu capacitățile eoliene şi fotovoltaice, pe măsură ce țările au încercat să îşi consolideze securitatea energetică şi să reducă emisiile. Dar nu vor culege pe deplin roadele fără eforturi mai mari pentru a susține integrarea acestor tehnologii în sistemele energetice”, a declarat Keisuke Sadamori, director pentru piețe energetice la IEA.

Raportul scoate la lumină provocările create de tranziția lumii de la combustibili fosili la surse regenerabile. În timp ce termocentrale pe gaze şi cărbune pot fi construit oriunde, capacitățile regenerabile sunt amplasate în locuri care beneficiază din plin de soare şi vânt, deseori departe de zonele populate. Asta înseamnă resurse suplimentare pentru a transporta energia electrică până la rețea şi a gestiona echilibrul dintre ofertă şi cerere.

De asemenea, rețelele energetice au nevoie de mai multe investiții pentru extindere. Noile capacități regenerabile care vor fi construite în următorii ani ar putea ajunge în situația în care vor trebui să aştepte pentru a fi aprobate de operatorii de rețea, care vor fi în situația în care nu vor putea face față ofertei crescute.

Agenția Internațională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenția a fost înființată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 – 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *