Acasă » Petrol și Gaze » IEA reduce prognoza privind excedentul de ţiţei, anticipează o piaţă echilibrată în 2017

IEA reduce prognoza privind excedentul de ţiţei, anticipează o piaţă echilibrată în 2017

energynomics

Piața mondială de ţiţei se va apropia de echilibru la anul, în condiţiile în care cererea continuă să crească mai repede decât producția, în timp ce surplusul de ofertă din prezent este mult mai mică decât se anticipase, a anunţat Agenția Internațională pentru Energie (IEA).

Excedentul consemnat în prima jumătate a acestui an este cu aproximativ 40% mai mic decât se estima cu o lună în urmă, deoarece consumul se dovedește mai puternic decât era anticipat, iar întreruperile reduc aprovizionarea, a explicat agenția cu sediul la Paris. Totuși, „stocurile enorme” care s-au acumulat pe parcursul mai multor ani de ofertă excedentară vor limita orice creștere semnificativă a prețurilor.

„La jumătatea anului 2016 piața petrolului pare să se echilibreze”, a anunţat agenția, care consiliază 29 de state pe teme de politică energetică. „A fost stocat mai puțin ţiţei decât ne așteptam”, în timp ce „cererea a fost cu mult mai puternică”, iar „blocaje neașteptate în aprovizionare” au pus în pericol disponibilitatea ţiţeiului brut.

Prețurile pentru ţiţeiul brut neprelucrat tranzacţionat din New York au crescut cu circa 80%, de la minimul ultimilor 12 ani, consemnat în luna februarie, pentru a ajunge aproape de 48 de dolari pe baril, în condiţiile în care producția s-a redus pe fondul investițiilor în scădere, incendiile au perturbat activitatea de producţie din Canada, iar și atacurile militanților au afectat exporturile din Nigeria. Preţurile s-au prăbuşit anul trecut, după ce OPEC a refuzat să renunţe la cota de piață, în condiţiile în care producția americană de petrol de șist, în plină expansiune, a adus în piaţă cantităţi excedentare de ţiţei.

Oferta a depăşit consumul cu 800.000 de barili pe zi, în prima jumătate a acestui an, a anunţat IEA, care estimase o diferență de 1,3 milioane de barili pe zi, în raportul de luna trecută. În a doua jumătate a anului, piața va fi echilibrată în condiţiile în care reducerea stocurilor din al treilea trimestru va fi anulată de creșterea stocurilor în trimestrul patru. Reechilibrarea pieței ar putea fi amânată dacă vor fi reluate livrările oprite în prezent din Canada, Nigeria și Libia, afirmă AIE.

„În general, putem considera că este un raport bullish din partea AIE” care indică „ieşirea din tunel şi prețuri cu mult peste nivelurile actuale pentru ţiţei,” apreciază Oswald Clint, analist compania londoneză Sanford C. Bernstein, într-un raport citat de bloomberg.com.

Prognoza pentru 2017

Primele estimări ale IEA comunicate privind cererea şi oferta din 2017 arată că cererea de ţiţei va crește cu 1,3 milioane de barili pe zi anul viitor, la nivel mondial, un ritm asemănător cu cel din acest an, pentru a ajunge la 97,4 milioane de barili pe zi.

Producția non-OPEC – Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol – va creşte cu un „modest” 200.000 de barili pe zi, cu avansuri reduse în Canada și Brazilia. În timp ce producția de petrol de șist din SUA va începe să se redreseze până la jumătatea anului viitor, producția medie pentru 2017 va fi cu 190.000 de barili pe zi mai mică, după care ce s-a redus cu 500.000 de barili pe zi, în 2016. La nivel global, stocurile vor scădea cu 100.000 de barili pe zi, în 2017, se aşteaptă IEA.

Cum creșterea cererii va depăși oferta non-OPEC, va fi nevoie de mai mult ţiţei livrat de către OPEC. Organizația va trebui să livreze în medie 33,4 milioane de barili pe zi, anul viitor, cu aproximativ 800.000 de barili pe zi mai mult faţă de cele 32,6 milioane pompate de către cei 13 membri ai săi, în luna mai, arată raportul. Iran, în prezent membrul OPEC cu cea mai rapidă creștere, întrucât îşi reia exporturile blocate de sancțiunile internaționale, poate creşte producția cu 100.000 de barili pe zi, anul viitor, până la 3,7 milioane de euro pe zi.

Pentru 2016, agenția a modificat în creştere cu 100.000 de barili pe zi previziunile privind cererea de ţiţei la nivel mondial, pe fondul unei cereri de combustibil mai puternice în SUA și al reducerii cotelor livrate de producătorii non-OPEC cu aceleași volmue. Oferta cu ţiţei la nivel mondial a suferit luna trecută prima reducere „semnificativă” din 2013, coborând cu 590.000 de barili pe zi faţă de anul anterior, ca urmare a reducerilor de cheltuieli și a opririlor neprevăzute în producţie.

India este „liderul global la creștere”, consideră agenția. În a doua jumătate a anului 2016 se estimează că în India consumul va crește cu 8,3% față de aceeași perioadă a anului anterior, în timp ce cererea din China va crește cu 3,3%. Se anticipează că în acest an cererea de ţiţei din India o va depăși pe cea din Japonia.

Sursa: Bloomberg

Tags:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *