Makhtar Diop, director general al International Finance Corporation (IFC), divizia de investiții a Băncii Mondiale, a anunțat două acorduri majore menite să catalizeze tranziția către o economie verde, să stimuleze incluziunea financiară şi creşterea economică sustenabilă în România, cu prilejul primei sale vizite în România.
Potrivit unui comunicat de presă al instituției financiare, IFC se asociază cu BRD Groupe Societe Generale într-o tranzacție de transfer sintetic al riscurilor semnificative (SRT), în cadrul căreia IFC va furniza o garanție de risc pentru un portofoliu de până la 700 de milioane de euro care cuprinde credite pentru întreprinderi mici şi mijlocii şi pentru companii mari. Capitalul utilizat prin SRT, o premieră atât pentru IFC, cât şi pentru BRD în România, îi va permite băncii să acorde credite în valoare de până la 315 milioane de euro pentru finanțarea inițiativelor legate de climă şi a întreprinderilor mici deținute de femei, conform Agerpres.
De asemenea, IFC acordă Warehouses De Pauw NV (WDP), un fond de investiții imobiliare belgian, un împrumut „verde” de aproximativ 300 de milioane de euro pentru a-şi extinde portofoliul de active semi-industriale şi logistice ecologice şi eficiente energetic în România. Finanțarea include componente legate de sustenabilitate, care stimulează WDP să continue să îşi îmbunătățească agenda schimbărilor climatice, prin creşterea ponderii proprietăților certificate EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) şi prin extinderea capacității de generare de energie electrică prin instalarea de panouri solare pe acoperişurile clădirilor din România. Împrumutul este finanțat cu 150 de milioane de euro din fondurile IFC, restul fiind mobilizat de la investitori, inclusiv de la Sumitomo Mitsui Banking Corporation. Totodată, IFC a sprijinit WDP în proiectarea primului său împrumut legat de sustenabilitate în contextul unui nou cadru de economisire a energiei şi de reducere a emisiilor.
„Proiectele anunțate astăzi subliniază angajamentul IFC de a sprijini România să deblocheze potențialul sectorului său privat, pentru a promova o dezvoltare sustenabilă şi incluzivă. Prin valorificarea instrumentelor de finanțare inovatoare şi prin parteneriate cu guvernul şi sectorul privat, ne propunem să îmbunătățim infrastructura de afaceri a țării, să stimulăm inițiativele privind schimbările climatice şi să oferim noi oportunități întreprinderilor mici deținute de femei”, a declarat directorul general al IFC, Makhtar Diop.
Potrivit IFC, pentru tranziția către o economie verde a României sunt necesare investiții de două ori mai mari decât în alte țări europene (7% din PIB pe an, față de o medie de 4%), doar 1,6% din creditele acordate de bănci fiind alocate în prezent proiectelor ecologice.
IFC are în România cea mai mare expunere din Europa, cu un portofoliu de 2,1 miliarde de dolari, şi a zecea cea mai mare expunere la nivel global, cu peste 7 miliarde de dolari investiți în diverse sectoare din 1991. Sumele angajate de IFC în acest an fiscal se ridică la un nivel record de 1,5 miliarde de dolari, din care 1,1 miliarde de dolari mobilizate de la investitori, completate de consiliere pentru a accelera tranziția ecologică.