Acasă » Interes general » Impactul, importanța și rolul digitalizării

Impactul, importanța și rolul digitalizării

28 iunie 2024
Digitalizare
Gabriel Avăcăriței

* Acest text este o dezvoltare a discursului de acceptare a diplomei de ambasador pentru digitalizare al Wallachia eHUB pe care l-am susținut pe 26 iunie 2024.

 

Așa cum vă gândeați, digitalizarea are legătură cu degetele, așa cum apare evident în formulări precum “amprentă digitală” sau “dexteritate digitală”. În cibernetică și tot mai mult în limbajul comun, digitalizarea se referă la ceea ce este sau poate fi reprezentat prin cifre – pentru că începem prin a număra pe degete, iar în latină unul dintre elementele care formează împreună un sistem de numerație se numea digitus.

Digital nu înseamnă electronic. Este mai profund decât atât. Înseamnă convertirea unui mediu continuu, un sunet sau o imagine, într-un mediu discret, o notă sau un pixel. Iar aceasta este descrierea a ceea ce facem prin percepție și categorizare – este procesul prin care decupăm continuumul existenței în entități distincte și opozabile pe care le putem memora, procesa, compresa, manipula și transmite altora.

În acest sens, digitalizarea însoțește, daca nu cumva chiar definește, civilizația însăși. Teoria și notația muzicală sunt un exemplu; la fel, ceasul mecanic și sistemele hidraulice cu supape pornit/închis sau învățarea unei limbi străine – cu segmentarea fluxului sonor în fraze și cuvinte pe care le memorăm, le reproducem, le traducem. Mai toate gramaticile, de fapt, sunt asta, cu părți de vorbire, silabe, sunete, foneme și așa mai departe. Istoria, geologia, astronomia, zoologia, sportul și politica sunt activități digitale, în acest sens extins, în măsura în care folosesc taxonomii, sisteme de nomenclatură binomială, partide, echipe și competiții. Toate conceptele de bază pe care le folosim sunt binare, opozabile și sunt înțelese de majoritatea dintre noi ca descriind complet realitatea: zi/noapte, bărbat/femeie, adult/copil, plin/gol, sus/jos etc.

 

Digital twins. Digital worlds

Digitalizarea, în sensul convertirii unui mediu continuu într-un set de unități discrete, este o permanență a civilizației. Ce este diferit este capacitatea de neimaginat până de curând de a ordona materia astfel încât să putem digitaliza aproape totul. Începând în urmă cu circa 70 de ani și tot mai accelerat an de an, digitizarea electronică și transformarea digitală au schimbat lumea în care trăim. Pe baza unor teorii științifice care au reușit să aloce numere unor obiecte și fenomene, avem acum tehnologiile care ne permit să convertim aproape orice în serii de 0 și 1. Calculatorul poate „citi” o factură și să o transmită mai departe. Putem stoca o imagine sau un cântec, le putem ameliora reducând zgomotul sau completându-le cu imagini și sunete pe care le-am generat din serii de 0 și 1. Putem să scanăm un șurub sau o statuie, să compresăm fișierul în funcție de nevoie și să-l transmitem pe mail oriunde vrem sau să (re)producem obiectul folosind o imprimantă 3D.

 

În digital și înapoi

Vorbim astăzi despre gemeni digitali, care dublează aspecte ale realității (o rafinărie întreagă) și despre lumi virtuale, care augmentează lumea reală sau se dispensează aproape cu totul de aceasta. Sunt influenceri (și urmăritorii lor) care se manifestă aproape exclusiv în mediul online, creatori de conținut digital în baza și prin intermediul căruia își extrag resursele necesare pentru a putea trăi – unii dintre ei, foarte bine! Instrumentele digitale contează, au devenit indispensabile, pentru că prin ele monitorizăm și controlăm lumea reală.

Așa cum am sugerat deja, digitalizarea este doar o față a monedei. Cealaltă este conversia analogică, procesul prin care aducem producția și lecțiile din mediul digital, câteodată doar o decizie – înapoi în lumea reală. Care este aceasta? Este lumea în care suferim și murim. Încă și mai grav, este lumea în care cei pe care îi iubim suferă și mor. Avem o datorie morală să revenim din lumea digitală mai puternici, mai bine echipați cu înțelegerea oferită de analiza bazelor mari de date și cu viteza de reacție pe care o permit automatizarea electronică, digitalizarea și inteligența artificială. Ceea ce contează în cele din urmă este să influențăm lumea reală ca să reducem suferința și să susținem viața. Este o datorie nobilă pe care mi-o asum în calitate de ambasador al digitalizării. Sunt onorat și vă mulțumesc pentru această oportunitate!

 

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *