Impozitele suplimentare aplicate companiilor din energie de la începutul lui 2013, care urmau să expire la sfârşitul acestui an, sunt menținute de Guvern până la finalul anului 2015, după ce Codul Fiscal a fost modificat miercuri în acest sens, scrie Mediafax. În context, Guvernul a amânat cu un an, până în 2016, introducerea unui nou sistem de redevenţe.
Impozitele menținute sunt: un impozit pe monopol, cuprins între 0,85 lei şi 0,1 lei/MWh, pentru companiile de transport și distribuție de energie electrică și gaze, aplicat pe fiecare MWh pentru care sunt facturate serviciile de transport și distribuție; un impozit de 60% din veniturile suplimentare obținute de către companii ca urmare a liberalizării prețurilor la gaze; un impozit de 0,5% aplicat veniturilor obținute de către companii pentru exploatarea resurselor naturale, altele decât gazele naturale.
Guvernul argumentează menţinerea impozitului pe monopol deoarece sunt necesare fonduri pentru cofinanţarea proiectelor pe fonduri europene, în condițiile în care sunt activități unde există monopol natural în sectorul energiei electrice şi al gazelor, adică distribuţie şi transport.
Guvernul estimează că anul viitor va încasa 245,6 milioane de lei din impozitul pe monopolul natural din cele două sectoare, 743,2 milioane de lei din impozitul pe veniturile suplimentare obținute din liberalizarea prețului gazelor şi 114,6 milioane de lei din impozitul pe veniturile obţinute din exploatarea altor resurse naturale.