Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat după reluarea furnizării apei calde în sistem centralizat în Galați că problemele de termoficare din acest oraș ar putea fi rezolvate printr-o asociere în Consiliul Local şi Electrocentrale, model ce ar putea fi preluat și în București, în cazul RADET.
El a mai declarat că, împreună cu autorităţile locale şi cu reprezentanţii societăţilor Electrocentrale, Calorgal şi Romgaz, se vor căuta soluţii pentru asigurarea furnizării căldurii în Galaţi, pentru iarnă. O posibilă soluţie ar fi ca Electrocentrale Galaţi să fie reorganizată într-o societate cu acţionariat mixt, iar Consiliul Local ar urma să fie acţionar majoritar. Ceilalţi acţionari ar urma să fie Ministerul Energiei, Electrocentrale, Romgaz şi Calorgal.
„Acum fac trimitere la un capitol care sigur va intra problabil şi în dezbatere publică, şi anume situaţia şi de la Bucureşti, unde RADET, de exemplu, înregistrează datorii foarte mari către Elcen şi unde s-a pus problema unei fuziuni între ELCEN şi RADET, dar sub forma în care ELCEN ar fi trecut la RADET, adică cel care avea de încasat era înghiţit de către cel care avea de dat. Acest lucru nu s-a putut face, pentru că există şi o decizie a Curţii Constituţionale din decembrie anul trecut, deşi la un moment am avut intenţie de a face acest lucru.
Nu mai este posibil transferul cu titlul gratuit al unor astfel de active, soluţia fiind ori astfel de asocieri, ori adică, spre exemplu, transformarea RADET în societate comercială şi intrarea într-o asociere cu ELCEN, ori în cazul lor, probabil, insolvenţă sau faliment…mă rog în cazul lor sunt alte probleme acolo. În cazul Galaţiului asta e soluţia posibilă şi care va pune municipalitatea în postură de acţionar majoritar şi care speram noi va reuşi să gestioneze această nouă asociere, problematică extrem de dificilă la nivelul municipiului, acolo unde se înregistrează datorii foarte mari la plată de către cei care primesc aceste serviciii şi trebuie ca toţi să conştientizăm că fără plata acestor servicii nimeni nu va primi gratis apa caldă sau căldură”, a mai spus ministrul Gerea.
Purtătorul de cuvânt al societăţii Calorgal, cea care asigură furnizarea apei calde în Galați, a afirmat: „Combinatul a dat drumul la abur, CET încălzeşte apa din instalaţii, iar când va ajunge la peste 70 de grade vom putea furniza apa caldă”, a spus Mihai Costache, estimând că este o chestiune de câteva ore.
Administratorul special al Electrocentrale Galaţi, Sinan Mustafa, a mai afirmat că pentru a se porni sistemul de încălzire în municipiul Galaţi, la 1 octombrie sau cel târziu la 1 noiembrie, societatea trebuie să găsească sprijin la Ministerul Energiei pentru a i se permite plata eşalonată a sumei de 50 de milioane de lei, pe care o are de achitat la principalii creditori, Romgaz şi Transgaz.
În acest context, primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, a declarat că Banca Europeană de Investiţii ar fi dispusă să ofere Primăriei un împrumut de 40 de milioane de euro, bani pe care municipalitatea nu va putea să-i aloce societăţii Electrocentrale în actuala formă de organizare.
În municipiul Galaţi nu s-a mai furnizat apă caldă în sistem centralizat de la începutul lunii aprilie, când s-a sistat şi furnizarea agentului termic, din cauza problemelor financiare existente la nivelul societăţilor de termoficare. Într-o primă fază, Curtea de Apel Galaţi a formulat o hotărâre irevocabilă privind declararea falimentului societăţii Apaterm, cea care asigura furnizarea agentului termic şi a apei calde în oraş. De la 1 aprilie, conducerea societăţii Electrocentrale, cea care produce agentul termic şi care este în insolvenţă, a decis, în vederea rentabilizării, să întrerupă până în 30 septembrie livrarea energiei termice către sistemul centralizat al oraşului.
Administratorul special al societăţii Electrocentrale, Sinan Mustafa, declara, marţi, că societatea are de recuperat de la falimentara Apaterm S.A. o datorie curentă de aproximativ 60 de milioane de lei, exprimându-şi nemulţumirea şi faţă de înlăturarea unei creanţe de 339 de milioane de lei din programul de plăţi, aferent planului de reorganizare pe care îl avea Apaterm.
Pe de altă parte, Electrocentrale înregistrează acum către Romgaz şi Transgaz datorii curente de aproximativ 55 de milioane de lei şi istorice de circa 150 de milioane de lei. În ceea ce priveşte sumele pe care Apaterm le avea de recuperat de la populaţia oraşului, acestea se ridicau în mai la aproximativ 152 de milioane de lei.
Tot marţi, primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, a afimat că, în mod normal, populaţia oraşului urma să beneficieze începând de joi de apă caldă în sistem centralizat. Edilul preciza că reluarea furnizării apei calde este posibilă datorită Combinatului ArcelorMittal care va furniza către Electrocentrale aburul necesar producerii apei calde care va fi distribuită mai departe, prin intermediul societăţiI Calorgal, către oraş. Acest lucru se va întâmpla până la sfârşitul lunii septembrie când Electrocentrale ar urma să reia producerea de energie termică pe timpul sezonului rece, atât pentru apa caldă, cât şi pentru agentul termic.
Sursă
Mediafax