Acasă » Electricitate » În Republica Moldova, prosumatorii rezidențiali tind să instaleze de 5 până la 10 ori mai mult decât necesarul lor de consum

În Republica Moldova, prosumatorii rezidențiali tind să instaleze de 5 până la 10 ori mai mult decât necesarul lor de consum

5 octombrie 2023
Distribuţie
energynomics

Republica Moldova trebuie să descurajeze prosumatorii să își instaleze unități fotovoltaice supradimensionate deoarece acestea provoacă dificultăți distribuitorilor de energie, iar un viitor mecanism care să contribuie la atingerea acestui obiectiv va fi introducerea unui tarif pe capacitatea instalată. Datele compilate de Agenția pentru Eficiența Energetică din Republica Moldova arată că puterea instalată a prosumatorilor rezidențiali din PV este de 5 până la 10 ori mai mare decât necesarul lor de consum.

”Avem nevoie de o informare continuă și corectă a consumatorilor care doresc să își instaleze fotovoltaice pentru că suntem într-o perioadă în care lucrurile se ajustează într-o direcție sănătoasă pentru toți. Este necesară descurajarea supradimensionării sistemelor fotovoltaice în rândul prosumatorilor deoarece creează dificultăți distribuitorilor. În acest moment situația încă poate fi corectată fără consecințe semnificative asupra acestora. Se va introduce și un tarif pentru capacitate pentru puterile instalate”, a declarat Ion Muntean, director al Agenției pentru Eficiența Energetică din Republica Moldova, în cadrul conferinței „Abordare regională Chișinău”, organizată de Energynomics.

Din ianuarie până în august 2023, puterea medie instalată a centralelor fotovoltaice rezidențiale din Republica Moldova a crescut de la 8,71 kW la 9,21 kW, față de o medie de 6,5 kW pe gospodărie în România. Deși aceste unități ar putea genera fiecare aproximativ 10.000 kWh de electricitate pe an, datele statistice arată că o gospodărie din Republica Moldova consumă în medie doar 1.061 kWh de electricitate pe an.

În prezent, cei mai mari producători de energie fotovoltaică din Republica Moldova sunt prosumatorii, beneficiari ai schemei de contorizare netă. Aceștia însumează 88,7% din totalul capacității instalate în acest segment. Pe ansamblu, cea mai mare pondere în sursele regenerabile o au instalațiile eoliene cu 54% (141 MW), urmate de fotovoltaice, cu 34% (87 MW), în timp ce unitățile pe biogaz și cele hidroelectrice dețin fiecare o cotă de câte 6%.

Potrivit lui Muntean, autoritățile sprijină dezvoltarea instalațiilor de producere a energiei din surse regenerabile, dar acest lucru trebuie realizat pe baza ”evidențelor și a datelor statistice” într-o manieră durabilă astfel încât de el să beneficieze cât mai mulți consumatori, mai ales că numărul de vehicule electrice din țară se dublează de la an la an, iar creșterea ponderii energiei verzi în producția totală a țării este inevitabilă.

În plus, Agenția pentru Eficiența Energetică din Republica Moldova se va transforma, în viitorul apropiat, într-un Centru Național pentru Energie Durabilă care își va completa portofoliul de activități cu finanțarea și implementarea proiectelor în domeniul eficienței energetice.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI ION MUNTEAN

Noua instituție va juca și rolul de entitate “super-ESCO” (agregator de proiecte) care va administra proiectele de eficiență energetică pentru sectorul rezidențial. Obiectivul prioritar al instituției este crearea în acest an a unui fond pentru eficientă energetică în sectorul rezidențial, pentru a putea lansa în 2024 un program de eficientizare a consumului de energie în clădirile publice.

”Ne dorim să punem bazele unei instituții flexibile care să facă față necesităților și realităților din Moldova din acest moment”, a mai spus Muntean.

Conferința „Abordare Regională Chișinău” a fost organizată de Energynomics cu sprijinul partenerilor noștri Huawei, Siemens Energy, Transgaz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *