Acasă » Electricitate » În România există peste 40,000 de prosumatori, ANRE estimează 100,000 până la finalul anului

În România există peste 40,000 de prosumatori, ANRE estimează 100,000 până la finalul anului

9 februarie 2023
Electricitate
Bogdan Tudorache

La finalul lunii ianuarie 2023 erau înregistrați 40,171 prosumatori deținători ai unei capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile de 423 MW putere instalată totală, informează ANRE. Totodată, până la finalul anului 2023 numărul acestora va crește la circa 100,000, susțin oficialii autorității de reglementare.

”În contextul recentelor modificări aduse cadrului de reglementare pentru accelerarea conectării la rețea a prosumatorilor, dar şi ca urmare a programelor de susținere guvernamentale privind promovarea producerii de energie electrică din surse regenerabile de către prosumatori, pentru anul 2023 am prognozat un număr de peste 100.000 de noi prosumatori”, afirmă Dumitru Chiriță, președintele ANRE.

”Încurajăm instituțiile care derulează programe de sprijin pentru producția de energie electrică din surse regenerabile, implicit pentru prosumatori, să aibă în vedere scheme de sprijin şi pentru creşterea capacităților de stocare pentru a se asigura o flexibilitate mai mare în funcționarea rețelelor de distribuție şi o mai bună echilibrare a Sistemului Electroenergetic Național.

„Având în vedere necesitatea creşterii producției de energie electrică din surse regenerabile şi evoluția numărului de capacități de producere a energiei electrice instalate de către prosumatori, vom monitoriza îndeaproape procesul de racordare a prosumatorilor şi vom descuraja orice formă de încălcare a reglementărilor şi a legislației în vigoare. Totodată, am luat măsuri privind eliminarea barierelor de acces la piețe, inclusiv prin permiterea contractelor bilaterale şi crearea de instrumente de piață flexibile”.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *