Acasă » Regenerabile » În România nu există companii care să poată construi parcuri solare mai mari de 50 MW

În România nu există companii care să poată construi parcuri solare mai mari de 50 MW

16 iunie 2023
Regenerabile
energynomics

În România nu există companii care să poată construi parcuri fotovoltaice mai mari de 50 MW, iar multe proiecte construite deja au foarte multe deficiențe, a declarat Ionuț Ciubotaru, Vicepreședinte Dezvoltarea Afacerii la OMV Petrom, în cadrul celei de-a noua ediții a Energy Strategy Summit, organizate de Energynomics.

”Este frustrant să nu existe firme românești care să aibă puterea să facă o centrală fotovoltaică mai mare de 50 MW. Este foarte greu să identifici partenerii potriviți. Ne-am uitat pe multe proiecte în ultima perioadă și foarte multe dintre ele nu sunt construite așa cum trebuie. La un due dilligence mai serios, foarte-foarte multe cad din diferite motive”, a afirmat Ciubotaru.

OMV Petrom va construi patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală de 450 MW, în parteneriat cu Complexul Energetic Oltenia, investițiile urmând să depășească 400 milioane de euro. Aproximativ 70% din finanțare urmează să fie asigurată prin Fondul pentru Modernizare.

Planurile companiei prevăd ca până în 2030 să ajungă la o putere instalată totală de 1 GW în unități de energie regenerabilă.

Ciubotaru a adăugat că, la nivel național, România ar trebuie să se preocupe de pregătirea unor profesioniști în sectorul energiilor regenerabile pentru a compensa deficitul actual de forță de muncă calificată.

Energy Strategy Summit 2023 a fost organizat de Energynomics cu sprijinul ABB, ASTRASUN Solar, BCR, CEZ Romania, Eaton Electric, Electrica Furnizare, Electro Service RB, Elektra Renewable Support, EnergoBit, Enevo Group, E.ON, Finder, Huawei, MET România Energy, OMV Petrom, OX2 România, Phoenix Contact, Photomate, ProCredit Bank, REI Grup, Renomia Gallagher, Romgaz, Schneider Electric, Signify, Transelectrica, Taw Energy, Volt, WIKA, Wiren, Alexandrion Group, Aqua Carpatica, Klarmedia și Mobexpert.

2 thoughts on “În România nu există companii care să poată construi parcuri solare mai mari de 50 MW”

  1. Marius Iulian Costache

    Înainte de toate trebuie remarcat că ”băiatul” ăsta vorbește romgleză. Due diligence are echivalent în română expresia ”verificare prealabilă / examinare detaliată” sau în sens juridic și financiar ”atenție cuvenită”. În altă ordine de idei, România ar fi trebuit să aibă deja specialiști în domeniul energiilor regenerabile, din cel puțin două motive. Unu: formarea unui specialist bun – în orice domeniu -, este un proces de lungă durată, iar lupta este contra timp. Doi: este foarte greu, dacă nu chiar imposibil să ”aduci înapoi” specialiștii pe care i-ai pierdut. Din punctul meu de vedere, prima grijă a patronilor și guvernanților, ar fi trebuit să fie resursa umană de calitate. La drept vorbind, chiar și pentru o frizerie la colțul străzii îți trebuie măcar un frizer. Nu mai vorbesc de un domeniu tehnic atât de specializat. S-a întrebat cineva, în special dintre guvernanți, din ce motiv nu există firme care să poată construi parcuri foto-voltaice cu putere mai mare de 50 MW? Un motiv este acela că un specialist bun, cere un salariu mare. Patronul firmei care ar angaja un astfel de specialist, chiar dacă ar dori să-i dea un salariu mare specialistului, ar trebui să plătească niște taxe și impozite exorbitante. Pe de altă parte, o mulțime de patroni încă trăiesc cu impresia că angajarea pe sistemul P.C.R. (pile, cunoștințe și relații), poate aduce specialiști în firmă. Fals!! În esență lucrurile stau în felul următor. Nu poți fi competitiv cu atitudini și mentalități retrograde, provenite dintr-un sistem falimentar.

  2. Incepand cu luna mai 2023 compania Conecon GmbH este prezenta si in Romania. Avem capacitate EPC de 500 MW anual, ultimele parcuri finalizate in 2023 fiind de 148 MW in Spania, 138 MW in Irlanda, 68 MW in Olanda, etc. Total peste 4 GW in intreaga lume, in ultimii 15 ani. Deci se poate. In companie lucreaza si ingineri, site manageri, electricieni si montatori romani, pe toate santierele din lume.
    http://www.conecon.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *