Fondul Monetar Internaţional a revizuit prognoza de creștere economică a României pentru acest an la 2%, un avans mai rapid decât cele prognozate anterior. Pentru anul 2014, FMI anticipează o creștere de 2,25%. Andrea Schaechter, șeful misiunii FMI în România, a pus revizuirea pe seama evoluției pozitive a exporturilor și a unei recolte agricole mai bune decât fusese anticipat.
Andrea Schechter a afirmat că “redresarea economică se accelerează şi continuă să se accelereze“ în România. Chiar dacă cererea internă rămâne la cote reduse, în prima parte a anului s-au consemnat exporturi mai puternice, iar producţia agricolă se anunță cu mult mai bună decât în 2012. Revizuirea prognozei economice a fost comunicată la finalul misiunii FMI în România, care a avut ca miză negocierile pentru un nou acord de finanțare în valoarea de patru miliarde de euro.
Redresarea economică se accelerează şi continuă să se accelereze.
Estimarea transmisă de șefa misiunii FMI în România privind ritmul de creștere economică este a treia comunicată de oficiali în ultimele zile. Înainte de sosirea delegație FMI în România, estimarea de creștere economică pentru 2013 era de 1,6%, iar pentru 2014 era anticipat un avans de 2%. Pe 29 iulie, ministrul delegat pentru buget Liviu Voinea anunțase că prognoza a fost ridicată de la 1,6% la 1,9%.
Pe de altă parte, calculele efectuate în ultimele zile arată că deficitul de cont curent se va reduce până la 2-2,5% din PIB, iar inflația va intra până la finalul anului în ținta stabilită de BNR – 2,5%, cu interval de variație de maxim un procent). La rândul său, Guvernul își propune ca, până în 2015 , să atingă un deficit structural de cel mult 1% din PIB. Andrea Schaechter a mai precizat că, pentru a fi atinse aceste ținte, planificarea pe termen mediu trebuie stimulată, absorbția fondurilor europene trebuie îmbunătățită, iar administrarea și guvernanța fiscală trebuie consolidate, aici fiind inclusă și veșnica problemă a arieratelor.