Acasă » Electricitate » Încă 4-5 ani de muncă pentru ca hidrocentrala Râul Mare-Retezat să funcționeze la capacitatea proiectată

Încă 4-5 ani de muncă pentru ca hidrocentrala Râul Mare-Retezat să funcționeze la capacitatea proiectată

17 august 2021
Electricitate
Gabriel Avăcăriței

După 45 de ani de la darea în folosință, lacul Gura Apelor a fost umplut la parametrii proiectați. Dincolo de închiderea unui capitol din istoria sucursalei Hațeg a Hidroelectrica, evenimentul deschide calea procesului de retehnologizare a amenajării hidroenergetice Râul Mare-Retezat.

Lansată în aprilie 2021, procedura de achiziție publică este acum în stadiul analizei tehnice a singurei oferte care a îndeplinit criteriile preliminare. Voith Hydro GmbH & Co, în calitate de lider de consorțiu, și Siemens Energy, BIT Invest, Hidroconstrucția, GD Mașini de ridicat și Eximprod Grup, în calitate de subcontractanți, vor pregăti lucrările în urma cărora amenajarea hidroenergetică Râul Mare-Retezat să funcționeze la capacitatea proiectată. Odată stabilite condițiile tehnice, cel mai devreme în primăvara lui 2022, va fi definitivat și cadrul financiar, în interiorul unui buget de aproape 77 de milioane de euro. Va urma pregătirea investiției – circa 12 luni – și lucrările efective – în jur de 3 ani.

Pusă în funcțiune în 1986, hidrocentrala Râul Mare nu a putut produce energie la capacitatea proiectată. Încă de la bun început, cele două agregate de producție locală, cu vicii de design și execuție, au putut fi utilizate la o capacitate de maxim 100 de MW fiecare. Retehnologizarea va include fabricarea, montajul și punerea în funcțiune a turbinei hidraulice, a generatoarelor electrice, a sistemelor de automatizare SCADA, precum și a altor echipamente hidromecanice (vane fluture și vane sferice). La finalul perioadei de execuție, capacitatea instalată utilizabilă a hidrocentralei va crește de la maxim 200 de MW la 335 de MW, un câștig de circa 67%, echivalent cu puterea instalată în întreaga salbă de microhidrocentrale (13 unități) din avalul unității Retezat. În cadrul acestui proiect vor fi înlocuite complet și puse în funcțiune inclusiv toate stațiile electrice de transformare.

Concomitent cu proiectul de retehnologizare se va realiza etapa a doua din proiectul de punere în siguranță a aducțiunii principale, după prima etapă a lucrărilor, din perioada 2012-2013.

Amenajarea Hidroenergetica Raul Mare Retezat cuprinde barajul Gura Apelor și hidrocentralele Retezat și Clopotiva, cu o putere instalată de 349 MW și o energie medie multianuală de 629,50 GWh.

Un obiectiv important pentru viitor este creșterea aportului de energie cu aproximativ 65,7 GWh pe an, prin finalizarea aducțiunii secundare Râu Bărbat – Debușare Gura Apelor, proiect care depinde de adoptarea noului plan de management al Parcului Național Retezat.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *