Acasă » Electricitate » Încă două luni de negociere pentru construcția Reactoarelor 3 și 4

Încă două luni de negociere pentru construcția Reactoarelor 3 și 4

19 octombrie 2016
Electricitate
energynomics

Acționarii Nuclearelectrica au decis să extindă până pe 20 decembrie 2016 negocierile cu China General Nuclear Power Group (CGNPC) pentru un acord asupra investiţiei pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, conform unui comunicat remis Bursei de Valori București.

Nu este prima extindere a negocierilor, o decizie asemănătoare fiind luată şi în vară, când negocierile au fost extinse cu patru luni. Energia nucleară este importantă pentru viitorul sistemului energetic naţional în toate scenariile analizate de ministerul Energiei, au anunţat oficialii ministerului pe 12 octombrie, în conferinţa organizată de energynomics.ro şi Romexpo.

Datele preliminare rezultate din analiza cantitativă pentru noua strategie energetică a României
(intervalul 01.05.40 – 1.08.05 din filmul complet al conferinţei)

Evoluţia sectorului nuclear depinde în mod esenţial de realizarea sau nu a celor două reactoare suplimentare, a explicat Radu Dudău, consilier al ministrului Energiei, responsabil cu elaborarea noii strategii energetice a României. Toate scenariile iau în calcul contribuţia celor nouă noi reactoare, cel mai devreme din 2025 şi cel mai târziu din 2035. Radu Dudău a insistat asupra faptului că viabilitatea comercială a proiectului unităților 3 și 4 de la Cernavodă depinde de condițiile de finanțare. „Am cerut consultantului să construiască şi scenarii proiective pentru costuri de capital (WACC) mai mari decât 8,5%, nivelul folosit iniţial. […] Viabilitatea comercială a proiectului depinde de datele concrete ale contractului: care este IRR-ul [internal rate of return], care va fi costul de investiţii şi care va fi, prin urmare, acest stripe price despre care discutăm în contractul de diferenţă. Acestea sunt aspecte care nu pot fi stabilite în strategia energetică. Noi facem simulări, lucrând cu datele pe care le avem de la companiiile implicate şi uitându-ne la valorile internaţionale de referinţă”, a explicat Radu Dudău.

radu-dudau

Radu Dudău vorbind despre perspectivele proiectului pentru construcția reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.

Oricum, însă, prelungirea duratei de viață a unităților 1 și 2 de la Cernavodă, la timp și în buget, este un imperativ strategic pentru România, a mai spus oficialul ministerului Energiei, pe 12 octombrie, la conferinţa organizată de energynomics.ro şi Romexpo.

Ce s-a cheltuit pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4

Acționarii au mai decis să respingă întocmirea unui raport de către Consiliul de Administraţie al societăţii prin care să fie prezentate sumele cheltuite până acum pentru proiectul privind reactoarele 3 şi 4. Practic, acționarii au aprobat continuarea „negocierilor asupra Documentelor Investiţiei în aceleaşi condiţii din Memorandumul de Înţelegere privind dezvoltarea, construirea, operarea şi dezafectarea Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă (“MoU”), până la dată de 20 decembrie 2016, cu aplicarea tuturor celorlalte prevederi ale MoU, inclusiv posibilitatea oricărei părţi de a înceta MoU fără nici o despăgubire printr-o simplă notificare scrisă către cealaltă Parte, în cazul în care nu s-a ajuns la un acord asupra Documentelor Investiţiei şi în măsură în care întârzierea nu a fost cauzată de respectivă Parte”.

În acelaşi timp, acționarii au respins întocmirea de către consiliul de administraţie al SN Nuclearelectrica a unui raport cu privire la suma totală cheltuită până în prezent de către SNN în vederea înfiinţării şi susţinerii activităţii societăţii Energonuclear, cu privire la suma totală bugetată de către companie în următorii ani în vederea înfiinţării şi susţinerii activităţii noii societăţi proiect a cărui obiectiv este realizarea Proiectului Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă incluzând sumele ce vor fi plătite de către SNN consultanţilor juridici şi financiari sau la suma cheltuită până în prezent de către SNN pentru negocierea Memorandum-ului de Înţelegere cu CGN, Acordului Investiţional şi Actului Constitutiv al companiei de proiect, incluzând dar fără a se limita la costurile cu consultanţii juridici şi financiari, costurile cu comisia de negociere şi comisiile interministeriale înfiinţate în vederea continuării Proiectului Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă.

1 thoughts on “Încă două luni de negociere pentru construcția Reactoarelor 3 și 4”

  1. Pingback: D. Lulache: Negocierile pentru reactoarele 3-4 se apropie de final

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *