Acasă » Interes general » Începe dezbaterea pe cei 30 de miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență

Începe dezbaterea pe cei 30 de miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență

27 noiembrie 2020
Interes general
energynomics

În anii următori, România va implementa un nou model de dezvoltare economică, bazat pe investiții, inovare și competitivitate, a declarat președintele Klaus Iohannis, la lansarea în dezbatere publică a Planului Național de Redresare și Reziliență – PNRR. Documentul propune principiile și sumele ce vor fi alocate din bugetul de peste 30 de miliarde de euro disponibil pentru România în următorii ani.

“Țara noastră va implementa un nou model de dezvoltare economică, bazat pe investiții, inovare și competitivitate. Depinde numai de noi să transformăm provocările actuale în oportunități și să identificăm cele mai bune soluții la problemele cu care ne confruntăm”, a precizat șeful statului.

“În următorii ani vom avea parte de o dezvoltare accelerată”, a spus și premierul Ludovic Orban, care s-a referit la reforme, modernizarea statului, digitalizarea statului, “un efort comun în parteneriate pentru a reuși implementarea unor proiecte complexe”.

În capitolul Schimbări Climatice, cu o alocare de 6,5 miliarde de euro, PNRR vorbește în principal despre sisteme de irigații și de drenaj, combaterea eroziunii solurilor și împăduriri. Pentru Transporturi sunt alocate 9,27 de miliarde de euro, cu 4,5 miliarde pentru transportul rutier și 3,15 miliarde pentru cel feroviar. În capitolul dedicat Mediului, accentul se pune pe rețelele de alimentare cu apă (1,5 miliarde de euro) și managementul deșeurilor (300 de milioane de euro).

4,35 miliarde de euro pentru Energie și tranziție verde

Capitolul Energie și tranziție verde reia țintele asumate prin Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice – PNIESC și identifică patru provocări:

  • dezvoltarea insuficientă a rețelei de energie electrică și lipsa parametrilor tehnici necesari pentru transportul energiei (N-V și N-E)
  • nivele reduse de flexibilitate și interconectivitate a rețelelor de energie electrică generate de lipsa digitalizării
  • necesitatea înlocuirii capacităților de producție pe combustibil fosil solid cu capacități energetice noi bazate pe combustibili de tranziție
  • infrastructură de transport și distribuție insuficient dezvoltată pentru a prelua noi purtători de energie (combustibili de tranziție)

Sunt alocați 800 de milioane de euro pentru rețele inteligente de transport și distribuție a combustibililor de tranziție, 500 de milioane pentru energii regenerabile și 250 de milioane pentru dezvoltarea inelului electric de 400 kV al României – în total 1,55 miliarde de euro.

O sumă ceva mai mare este prevăzută pentru Eficiență energetică și termică, 1,8 miliarde de euro, din care 1,25 miliarde pentru creșterea eficienței energetice pentru clădirile rezidențiale colective și pentru clădirile publice. 250 de milioane de euro sunt alocate pentru rețeaua de distribuție a energiei termice din București și 300 milioane de euro pentru celelalte localități.

Un miliard de euro este prevăzut pentru Mobilitate urbană, capitol care include „mijloace de transport electrice și alternative”.

Surprinde suma alocată pentru Cercetare și inovare, doar 275 de milioane de euro, într-un program menit să contureze “un nou model de dezvoltare economică, bazat pe investiții, inovare și competitivitate”.

USR PLUS critică dur planul Guvernului…

Alianța USR PLUS a anunțat că va renegocia acest plan în discuțiile de intrare la guvernare, întrucât documentul propus de Ministerul Fondurilor Europene “ignoră și ratează reformele sociale, de mediu, de inovare și digitalizare”. În opinia USR PLUS, “transformarea verde nu înseamnă doar măsuri de amenajare a teritoriului, ci presupune modificări structurale în lanțurile de valoare, inovare, noi locuri de muncă, economie circulară etc”. În plus, sume cu mult mai consistente ar trebui alocate pentru digitalizare și pentru cercetare-dezvoltare-inovare. Cea mai importantă obiecție se referă însă la reformele structurale, care a fi tratate “superficial, pentru a fi bifate, deși ar trebui să fie punctul central al planului”. PNRR, ca instrument de finanțare al UE este „o oportunitate de reconfigurare completă a economiei României pe termen mediu și lung, nu doar o pușculiță de cheltuit bani”.

… la fel și o alianță a organizațiilor de mediu

“Guvernul a rămas blocat în trecut, susține investițiile în combustibili fosili, nu abordează criza climatică și nici declinul biodiversității. Cerem revizuirea integrală a Planului Național de Redresare și Reziliență pe domeniile Schimbări climatice, Mediu și Energie prin derularea unei proceduri de consultare a publicului adecvată, incluzivă și transparentă”, cer 8 organizații de mediu – Bankwatch, WWF, Declic, Asociația Kogayon, Fundația Conservation Carpathia, 2Celsius, Eco Civica, Greenpeace România – într-o scrisoare deschisă.

PNRR arată, în forma sa actuală, inconsecvența politicienilor români față de angajamentele asumate prin Acordul Climatic de la Paris și față de obiectivele Pactului Ecologic European, consideră semnatarii. “Planul ratează șansa tranziției energetice prin investiții în producerea și stocarea energiei din surse regenerabile, deși potențialul României în acest domeniu este uriaș. Planul ratează, de asemenea, șansa de a investi strategic în mediu, în condițiile în care România este țara cu cea mai mare biodiversitate din Uniunea Europeană.”

În perioada următoare, alianța va veni cu o analiză și cu propuneri detaliate, în baza măsurilor prezentate deja pe platforma www.mainesedecideazi.ro, pe care le va transmite Ministerului Fondurilor Europene și Guvernului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *