Acasă » Legal » Regulations » Începe săptămâna discuțiilor aprinse pe fondul OUG 114

Începe săptămâna discuțiilor aprinse pe fondul OUG 114

18 martie 2019
Electricitate
Bogdan Tudorache

Chiar dacă 114 este un număr pe care industria nu-l va uita prea curând, deja se vorbește despre o nouă ordonanță pe care, probabil, guvernul a prezentat-o deja agențiilor de rating internaționale. În pofida acestui fapt, lideri ai industriei energetice au declarat pentru energynomics.ro că în ultima perioadă nu au mai avut loc sesiuni de discuții concludente, referitoare la OUG 114/2018.

”Nu am mai purtat discuții, iar cele pe care le-am purtat au fost mai degrabă nesatisfăcătoare. Bineînțeles, noi continuăm să le trimitem documente”, a declarat un lider din industria petrolieră.

Și șeful unei companii energetice a confirmat că discuțiile concludente nu au mai avut loc în ultima perioadă.

O a treia declarație a fost făcută și de către șeful Asociației române a Băncilor.

”Nu am avut o altă întâlnire cu cei din MFP înafara celei de la sfârșitul lunii februarie. Atunci, ca și acum, am salutat acea întâlnire ca fiind o intrare într-un dialog normal”, a spus vineri Sergiu Oprescu, executivul Asociației Române a Băncilor, întrebat dacă discuțiile dintre ARB și MFP sunt reale sau doar de formă. ”Am rămas într-o formă de comunicare cu ei, în sensul că am stabilit să avem o formă de interacțiune la nivelul unui grup de lucru. Noi știm că MFP lucrează cu BNR la o formulă, dar noi nu am văzut decât în presă această variantă și nu am cum să comentez întrucât nu am apucat să aprofundez. Vrem și noi să vedem acel document”, a mai adăugat Oprescu, citat de Hotnews.ro.

În afara presiunii puse de agențiile de rating, România riscă și un infringement din partea Uniunii, din cauza plafonării prețului gazelor. Iar guvernul va trebui să poarte discuții decisive cu industria în următoarele zile, așa cum și-a asumat. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat – susținut ulterior și de premierul Viorica Dăncilă, că OUG 114 va suferi modificări – eventual printr-o altă ordonanță de urgență, în a doua parte a lunii martie.

Asta, dacă guvernul nu a cedat deja atenționărilor industriei și a modificat a priori proiectul, așa cum susțin alte surse din piață.

Cert este faptul că Standard&Poor’s a anunțat vineri seara, după două săptămâni de așteptare cerute de guvern, că acordă României perspectiva stabilă, în loc de negativă, așa cum se estimase, în lipsa măsurilor de schimbare a OUG 114.

„Decizia agenției de rating S&P de a menține perspectiva stabilă a României este una corectă, care recunoaște și confirmă realitatea economică actuală a României. Această decizie reflectă atât disponibilitatea Guvernului României pentru dialog cât și viabilitatea măsurilor fiscal bugetare adoptate”, a spus Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, conform unui comunicat.

OUG 114 intră în vigoare, pentru anumite segmente de piață, de la 1 aprilie. Iar guvernul va trebui să poate, în următoarele două săptămâni, discuțiile amânate cu liderii industriei, pentru a da o formă finală, agreată de toate părțile, proiectului de modificare a OUG 114 – un număr pe care industria nu-l va uita prea curând.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *