Distribuitorul de echipamente Greensun East Europe, alături de parteneri importanți precum Ener Rom Instal, All Development Services for Energy și Hoiura Electro Construct, a instalat proiecte fotovoltaice de peste 10 MW în 2021. Previziunile pentru anul 2022 sunt extrem de optimiste, ne-a spus Alberto Lupașcu, administrator al Greensun East Europe.
Constatam încă din ianuarie că piața locală dă puternice semnale de interes către industria fotovoltaicului. Prețurile ridicate la energie electrică sunt un nou element de sprijin sau dimpotrivă, facturile mari taie din disponibilitatea de a investi?
Mărirea semnificativă a prețurilor la energie electrică a tras un mare semnal de alarmă către toți consumatorii, astfel încât aceștia au început să își îndrepte atenția către sursele de energie regenerabilă. Prin urmare, prețurile ridicate sunt unul dintre elementele de sprijin ale industriei. Contează mult și avantaje precum reducerea emisiilor de CO2, costurile mici cu întreținerea instalației, creșterea valorii imobilului pe care sunt montate instalațiile fotovoltaice. Toate acestea sunt elemente de luat în considerare pentru că vorbim de investiții pe termen lung.
Care sunt avantajele Greensun pe această piață în dezvoltare?
Greensun și-a început aventura în domeniul surselor regenerabile de energie în 2008, ca distribuitor B2B specializat în furnizarea de soluții în domeniile economisirii energiei, echipamente fotovoltaice, tehnologii inteligente, mobilitate electronică, sisteme de aer condiționat și sisteme de încălzire.
În 2013, echipa a început să lucreze în Republica Dominicană și în Caraibe, activitate care a dus la crearea Greensun Caraibe, devenit între timp un punct de referință în domeniul energiei regenerabile pentru zona Americii Centrale.
Proiectul de internaționalizare a implicat, de asemenea, Europa de Est și țările care se învecinează cu Marea Adriatică, astfel că în 2018 s-au născut Greensun East Europe și Greensun Adria. Astăzi, suntem unii dintre principalii jucători de pe piață europeană, contribuind la răspândirea unei filosofii de producere a energiei ecodurabile.
Greensun este activ astăzi cu două puncte de lucru, strategic alese, unul la București și altul la Timișoara, reușind astfel să acopere solicitările partenerilor de pe întreg teritoriul României. Astfel, avem disponibile în stoc produsele celor mai renumiți producători mondiali de echipamente fotovoltaice.
Pentru a răspunde solicitărilor de asistență tehnică, birocratică și de proiectare ale clienților noștri, în 2018 am încheiat un important parteneriat cu All Development Services for Energy, un birou tehnic care deservește instalatorii, comercianții cu amănuntul, alți jucători de pe piață locală, cât și producători de energie din surse regenerabile.
All Development Services for Energy oferă servicii de suport și dezvoltare în afaceri, axate pe energie regenerabilă: instalații eoliene, micro-hidrocentrale, instalații solare pe sol și pe acoperiș, cogenerare – biomasă și biogaz. Compania are în dezvoltare mai multe proiecte fotovoltaice cu capacități instalate între 7 și 25 MWp la nivel național, iar la începutul anului 2022 va pune în funcțiune trei noi microhidrocentrale. Mai multe detalii puteți găsi pe site-ul companiei
www.all-nrg.com.
Un element important îl reprezintă parteneriatele pe care le avem, de ani buni, cu instalatori activi în domeniu. Un exemplu este Ener Rom Instal, care încă din anul 2000 proiectează și execută instalații electrice industriale pe medie și joasă tensiune, proiectează și instalează sisteme pentru generare de energie electrică cu panouri fotovoltaice, atât amplasate pe acoperiș (învelitori și terase), cât și parcuri fotovoltaice instalate pe sol. Unul dintre proiectele de curând finalizate cu o capacitate instalată de 1 MW este la unul din marii jucători din industria alimentară. Pe timpul verii, acesta va ajunge să producă și astfel să economisească 50% din energia electrică necesară. Detalii puteți regăsi pe www.enerrom.ro.
Vorbeam la începutul anului despre compensarea direct în factură a producției injectate în rețea. Cât de aproape este acest moment și rămâne la fel de important?
Subiectul este foarte important, cu atât mai mult cu cât majoritatea statelor membre ale UE au introdus deja compensarea cantitativă a producției pentru anumite categorii de producători/consumatori. Sperăm că și România se va alinia în acest sens. Pentru prosumatori va deveni astfel și mai atractivă instalarea soluțiilor de producere a energiei din surse regenerabile.
Care dintre cele trei segmente principale ale pieței de regenerabile a fost mai dinamic în 2021 (rezidențial, comercial, utility)? Care sunt așteptările pentru 2022?
Clar, cele mai dinamice segmente sunt segmentele de rezidențial și comercial datorită flexibilității acestora în a lua decizii strategice, iar un alt aport important a venit din implementarea programelor lansate de stat.
Pentru anul 2022 așteptăm cu interes noile modificări legislative care sunt acum în dezbatere și sperăm că și marii consumatori de energie electrică, din segmentul utility, își vor îndrepta atenția către sursele regenerabile de energie electrică.
Noi și partenerii noștri lucrăm deja cu marile companii din industria locală și constatăm creșterea interesului cu privire la energia regenerabilă, în linie cu strategiile europene și naționale. Un exemplu este Hoiura Electro Construct, o societate înființată în 2004, care în ultima perioadă, și-a extins atelierul de producție pentru a monta o linie de asamblare tablouri electrice de forță, distribuție și automatizări. Tot ei abia ce au finalizat lucrările de construcție pentru o centrală electrică fotovoltaică de peste 500 kWp amplasată pe o hală de peste 1.000 de metri pătrați în județul Vâlcea în care asigură fluxul complet de proiectare, asamblare și montare de sisteme fotovoltaice. Poze ale lucrărilor, dar și detalii sunt disponibile pe www.hoiura.ro.
—————————————-
Articolul a apărut inițial în numărul din decembrie 2021 al Energynomics Magazine.
Dacă vrei să primești prin curier revista Energynomics, în format tipărit sau electronic, scrie-ne la adresa office [at] energynomics.ro, pentru a te include în lista de distribuție. Toate numerele anterioare sunt accesibile AICI, în format electronic.1