Exceptarea marilor consumatori de la achiziția de certificate verzi s-ar putea îndrepta mai mult către reducerea cu 50-60% a cotei de obligatorii alocate, deși Comisia Europeană își propune să ridice prin regulament cota la 80%, au declarat surse pentru Agerpres.
Motivul alegerii unei scutiri mai mici stă în greutățile pe care le-ar avea de întâmpinat producătorii de energie regenerabilă, care folosesc certificatele verzi ca sursă de venit complementară vânzărilor de energie.
“O scutire cu 80% ar fi prea mare și prea greu de suportat de către producătorii de energie regenerabilă, care obțin subvenții din vânzarea acestor certificate verzi. Așa că luăm în calcul scutirea de doar 50-60% din obligația de achiziție a certificatelor verzi pentru un număr limitat de consumatori industriali, posibil 50. Încă nu a fost luată nicio decizie în acest sens”, au precizat sursele menționate.
Indiferent de nivelul și numărul consumatorilor exceptați, fondurile lipsă vor trebui recuperate cumva, iar Bogdan Chirițoiu a indicat marți trei variante: de la ceilalți consumatori, de la bugetul central sau pur și simplu banii nu vor mai fi recuperați de producătorii de energie regenerabilă. Impactul scutirii încă nu a fost determinat de Guvern.
Industriașii spun că o scutire de 80% de la cumpărarea de certificate verzi le va aduce o economie de minimum 70 milioane de euro. Comisia Europeană intenționează să ofere scutiri pentru mai bine de 60 de sectoare de activitate energo-intensive, cu posibilitatea de extindere dacă un actor dintr-o industrie nemenționată dovedește că are o intensitate energetică de peste 25% și dacă mai bine de 4% din producția sa merge la export înafara granițelor UE.