###author###
În ultimii șapte ani, prețurile la energie pentru industria europeană s-au mărit cu aproape 40%, spune Iulian Iancu, președintele Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților.
“În Europa, industria plătește pentru energie cu 38% – 40% mai mult decât în urmă cu șapte ani, în timp ce în SUA, în aceeași perioadă de timp, prețurile la energie au scăzut cu 4% pentru industrie”, a declarat Iulian Iancu.
Prețul energiei pe continentul european este doar una dintre dosarele grele internaționale în energie și mediu la nivel global, a subliniat Iulian Iancu. Acesteia i se adaugă pozițiile politice externe și vulnerabilitățile interne ale unor puternici actori din piața de petrol (Venezuela, Rusia, Nigeria și Iran), o criză a accesului la apă potabilă, revenirea prețului petrolului (care va împovăra și mai mult economiile cu creștere modestă, precum cele europene) și divizările din Orientul Mijlociu.
“Slăbirea democrației și recrudescența separatismului și naționalismului în Europa influențează din ce în ce mai mult legislația de pe continent”, a mai precizat Iulian Iancu, punctând pe marginea subiectelor discutate la cel mai recent Forum Economic Mondial de la Davos.
Pentru România, prioritățile sunt binecunoscute, dar progresul este timid pe toate direcțiile majore din 2015.
“România este într-un proces de integrare a sistemelor sale de transmisie a gazului și energiei electrice. UE a ajuns la concluzia că sunt necesare instrumente financiare pentru realizarea interconectărilor, și se constituie un plan de investiții pentru Europa, la care România trebuie să ia parte prin propunerea de proiecte care să se încadreze cât mai bine în temele majore astfel încât să nu mai primim infringement cum s-a întâmplat în cazul nerealizării programului de securitate în alimentare cu gaze”, a spus Iulian Iancu în cadrul unei conferințe dedicate perspectivelor de dezvoltare a companiilor de energie.
În plan național, „România poate depune proiecte finanțate prin Strategia Dunării, și are de realizat Strategia Energetică, Planul Național de Eficiență Energetică și Legea Energiei Termice”, a mai spus Iulian Iancu.