Municipalitatea din Alba Iulia va beneficia de cinci noi soluții de guvernare inteligentă, ca urmare a semnării unui protocol de colaborare pe care autoritatea locală l-a parafat cu unul dintre cei mai importanți furnizori și integratori de soluții software și hardware pentru administrația publică, se arată într-un comunicat de presă al companiei partenere.
Astfel, conceptul dezvoltat de Industrial Software pentru proiectul Alba Iulia Smart City 2018 include: o aplicație mobilă pentru raportarea incidentelor, o soluție pentru analiza și raportarea veniturilor bugetare, o soluție de barometru public, ce permite consultarea locuitorilor municipiului pe diverse teme, o aplicație pentru programare online a căsătoriilor și, nu în ultimul rând, integrarea sistemului de Dispecerat cu alte soluții mobile de raportare a incidentelor.
Industrial Software va acoperi în întregime costurile de dezvoltare și implementare ale soluțiilor oferite
Potrivit sursei citate, Industrial Software și Primăria Alba Iulia au agreat Protocolul de Cooperare pentru proiectul Alba Iulia Smart City 2018, colaborare care face parte din programul de pregătire pentru aniversarea centenarului Marii Uniri, prin care Primăria Municipiului Alba Iulia dorește să devină primul oraș “smart” din România, conform Agerpres.
“Dorim să participăm activ la digitalizarea primului Smart City din România, iar până la sfârșitul acestui an vom implementa cinci noi soluții cu impact major asupra comunității. Anul viitor vom analiza reacția populației și vom ajusta soluțiile pentru obținerea celor mai bune rezultate. Soluțiile de guvernare inteligentă sunt elemente centrale ale strategiei și viziunii Industrial Software, iar noi sperăm ca Alba Iulia Smart City 2018 să fie punctul de plecare pentru multe alte orașe din România”, declară Cătălin Popa, director executiv Industrial Software.
La rândul său, Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia, susține că, odată cu noile soluții inteligente, în comunitate se naște o “democrație electronică”, în care locuitorii sunt egali.
“Încă este nevoie să explicăm conceptul de “smart” pentru a fi înțeles și preluat, dar toate marile schimbări pe care le-am realizat în Alba Iulia au plecat de la imaginație și viziune. Parteneriatul cu Industrial Software ne apropie de realitate și pune tehnologia la lucru în folosul cetățeanului. Soluțiile propuse pentru Alba Iulia Smart City 2018 nasc o “democrație electronică” în care locuitorii sunt egali prin simplul fapt că oricine poate sesiza o problemă, solicita o programare a căsătoriei sau exprima o opinie, doar folosind Internetul. Simplu, fără cereri, fără deplasări. Cetățenii sesizează, iar funcționarii publici au datoria să rezolve”, a spus Hava.
Industrial Software are o experiență de peste 19 ani în furnizarea și integrarea de soluții software și hardware pentru administrația publică, iar peste patru milioane de cetățeni sunt beneficiari ai proiectelor derulate în România.
La finele lunii mai, Nicolaie Moldovan, city managerul orașului Alba Iulia, anunța, într-o conferință de specialitate organizată la București, că proiectul-pilot de Smart City de la Alba Iulia este unul pentru care s-a investit, în primul rând în resursa umană, iar de la momentul lansării Ghidului specific au fost contractate 48 de proiecte de oraș inteligent pentru conceptul Smart City din 2018.
Printre companiile care sunt în colaborare cu Primăria Municipiului Alba Iulia se află Orange România, Microsoft, Siemens, Philips, Telekom România, Cloud Soft, Solar Eco, Fast Order, ZTE, APERO (Asociația Procesatorilor de Plăți Electronice) sau Hypermedia.
Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională (MCSI) a lansat, la sfârșitul anului trecut, spre consultare publică, Ghidul Smart City pentru România, un instrument de evaluare a comunităților și de bune practici internaționale, soluții și tehnologii inteligente care, aplicate la nivel local și regional, pot transforma comunitățile în orașe inteligente, cu acces liber la produse și servicii de calitate, cu sisteme de sănătate și educație moderne, precum și cu administrații publice transparente, care să guverneze împreună cu cetățeanul.
Termenul de Smart City este utilizat pentru a desemna orașele care apelează intensiv la tehnologiile noi “tip smart” dedicate îmbunătățirii serviciilor publice, creșterii nivelului de confort al cetățenilor din localitățile urbane și rurale, eficientizării consumurilor de resurse și reducerii cheltuielilor pe termen mediu și lung.
“Smart City Alba Iulia 2018” reprezintă un proiect-pilot inițiat de Ministerul Comunicațiilor, lansat pe 2 decembrie la Alba Iulia, prin care se urmărește identificarea modelelor de investiții conforme cu bunele practici europene și internaționale în condiții de participare voluntară a mediului de afaceri din domeniul IT&C, a asociațiilor de profil, mediului academic și oricărei altă parte interesată să contribuie cu expertiză și soluții Smart la construirea orașului viitorului.