Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a scăzut uşor în luna aprilie până la 8,1%, de la 8,3% în luna martie, în timp ce în România a scăzut de la 12,2%, până la 10,4%, arată datele publicate, miercuri, de Eurostat.
În luna aprilie, țările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflației au fost Ungaria (24,5%), Letonia (15%) şi Cehia (14,3%). La polul opus, țările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflației au fost Luxemburg (2,7%), Belgia (3,3%) şi Spania (3,8%).
Comparativ cu luna martie 2022, rata anuală a inflației a scăzut în 22 state membre, inclusiv în România, şi a crescut în cinci țări, conform Agerpres.
Pe de altă parte, datele Eurostat arată că în zona euro, rata anuală a inflației a crescut uşor de la 6,9% în luna martie, până la 7% în luna aprilie. Aceasta deşi inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut până la 7,3%, de la 7,5%. Un alt indicator care, pe lângă prețurile la energie şi alimente, exclude şi prețurile la țigări şi alcool, a scăzut şi el până la 5,6%, de la 5,7% în luna martie.
Inflația de bază este indicatorul urmărit cu atenție de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară. De aproape doi ani, acest indicator este peste ținta BCE de 2%, chiar dacă gardienii euro au majorat costul creditului cu 375 de puncte de bază începând din luna iulie a anului trecut pentru a opri creşterea accelerată a prețurilor. Principala îngrijorare a BCE este că inflația serviciilor, care în cazul zonei euro a accelerat la 5,2% de la 5,1% în luna martie, este mult prea mare şi ar putea semnala faptul că salariile devin o problemă importantă în condițiile în care prețurile la servicii sunt determinate în principal de costurile cu mâna de lucru.