În septembrie, Președinția României va găzdui cea de-a treia reuniune a Inițiativei celor Trei Mări (3SI), axată pe transport, energie și digitalizare. Președintele american Donald Trump a participat la cel de-al doilea summit (iulie 2017, la Varșovia, Polonia), subliniind necesitatea unității regionale, pentru a întări Europa și legăturile transatlantice în această parte a lumii. În considerațiile de deschidere, președintele Trump afirma: „Sprijinim efortul vostru pentru mai multă prosperitate și securitate. Aplaudăm inițiativa de extindere a infrastructurilor. Salutăm această oportunitate istorică de a ne adânci parteneriatul economic cu regiunea dumneavoastră”. În continuarea acestei poziții a Administrației SUA, secretarul american al Energiei, Rick Perry, și-a anunțat intenția de a participa la summit și își va încheia vizita în România cu o cină găzduită de Atlantic Council.
Găzduirea summit-ului la București este încă o ocazie pentru ca România să se poziționeze ca un jucător activ și strategic pe piața regională a energiei și infrastructurii, punând în prim plan dezvoltarea rapida a sectoarelor IT & digital, precum și pentru consolidarea poziției de protector atât al intereselor NATO, cât și al celor americane în regiune. Mai mult, inițiativa și-a dovedit deja potențialul de a funcționa ca o platformă de angajare comună SUA-Europa, toate țările participante având posibilitatea de a explora soluții pentru consolidarea economiilor și securității naționale. Pe lângă identificarea soluțiilor, summit-ul Inițiativei este o oportunitate extraordinară de a construi o platformă eficientă de cooperare regională sprijinită de un fond de investiții, un secretariat și o listă concretă de proiecte prioritare, care la rândul său pot contribui la consolidarea eforturilor Uniunii Europene și NATO pentru stabilitate și prosperitate.
Vorbind la București, președintele României, Klaus Iohannis, a subliniat obiectivul principal al Inițiativei celor Trei Mări: “Interconectivitatea regională trebuie să fie parte a procesului de integrare europeană și contribuie la aceasta. Astfel, proiectele de interconectare regională a infrastructurii de transport, de energie și a piețelor digitale, mai ales pe axa Nord-Sud, trebuie să fie în deplină concordanță cu politicile Uniunii Europene.” Întâlnirea din acest an aduce în plus o prezență semnificativă din partea reprezentanților UE, Jean Claude Juncker conducând o amplă delegație de comisari și șefi ai directoratelor generale, precum și intenția Germaniei de a se alătura Inițiativei celor Trei Mări.
Crearea Fondului celor Trei Mări
Cum Statele Unite sunt dornice să construiască rute comerciale bilaterale cu țările partenere, componenta de afaceri a Summit-ului – sub forma unui forum dedicat mediului afaceri, la care sunt așteptați peste 600 de participanți, atât din partea statelor membre ale Inițiativei, cât și din partea companiilor americane – prezența unui reprezentant din cadrul Cabinetului SUA este un indiciu al importanței acordate regiunii Europei Centrale și de Est. Președintele polonez Andrzej Duda a vorbit în cadrul summit-ului de anul trecut despre potențialul reprezentat de peste 150 de proiecte de infrastructură în Europa Centrală și de Est, despre legăturile dintre țări și interdependența din zilele noastre. Acești pași concreți, dinspre Europa și Statele Unite constituie, probabil, unul dintre elementele critice ale cooperării într-o perioadă dificilă pentru cooperarea transatlantică. În contextul unei implicări din ce în ce mai active și revizioniste a Rusiei în regiune, în special prin intermediul politicilor economice și energetice, și prin abordările chineze reunite în inițiativa One Belt & One Road de conectare a Europei cu Asia, este de așteptat ca 3SI să deveni un fel câmp de confruntare în următoarele decenii.
La summit-ul din acest an, discuțiile vor trece de la un nivel politic și de politici la o implementare concretă: crearea Fondului celor Trei Mări. Acesta ar urma să acționeze ca un instrument tangibil care ar permite membrilor să-și implementeze planurile și să-și atingă obiectivele strategice. Prezența BEI, a IFC, a Băncii Mondiale și a altor instituții financiare este, de asemenea, binevenită și un indiciu clar că există resurse pentru a susține în mod serios proiectele concrete. Abordarea centrată pe afaceri a Summit-ului, ca o componentă centrală a Inițiativei, va permite evaluarea și validarea oportunităților care se bazează pe planuri de afaceri solide și bancabile, în condițiile în care o rețea de 12 camere de comerț și numeroase asociații de afaceri și companii se vor strânge sub același acoperiș pentru a evalua viitorul, cu interconectivitatea și durabilitatea economică înțelese ca elemente fundamentale pentru securitatea în regiune.
_____________________________________________
Acest articol a apărut inițial în numărul din septembrie 2018 al energynomics.ro Magazine.
Dacă vrei să primești prin curier acest număr (septembrie 2018), în format tipărit, scrie-ne la adresa office [at] energynomics.ro, pentru a te include în lista de distribuție. Toate numerele anterioare sunt accesibile AICI, în format electronic.