Pe măsură ce în întreaga lume sunt instalate tot mai multe centrale de energie regenerabilă, iar numărul de mașini electrice crește, rețelele electrice sunt tot mai mult puse sub presiune. O soluție pentru optimizarea rețelei a reprezintă cablurile compozite din fibră de carbon.
„Pe măsură ce construim aceste surse regenerabile, trebuie să evacuăm puterea. Nu este ceva nou pentru cei din zona de transport al energiei ideea de reconductorare a liniilor de înaltă tensiune cu conductori de mare capacitate. S-a mai făcut, deși vorbim despre o tehnologie relativ nouă. Ce este nou este că acum putem introduce acest proces și pentru liniile de distribuție, deoarece avem cabluri foarte flexibile”, a spus Thomas Wilki, Manager pentru dezvoltarea tehnică a afacerilor, EMEA, Tokyo Rope International, la conferința „Mai multe regenerabile pentru România”, organizată de Energynomics.
Compania a creat un cablu cu șapte fire în mai multe dimensiuni, mai flexibil și mai robust, ceea ce îl face potrivit pentru toate tipurile de rețele de alimentare cu energie electrică.
Noi parcuri eoliene și solare sunt puse în funcțiune, adesea în zone cu rețele mai slabe și conduc la o creștere a consumului de energie în general. De asemenea, mulți conductori ajung își ating finalul duratei de viață, iar trecerea către vehiculele electrice va crește și mai mult și va modifica fluxurile de putere.
O altă problemă este că dereglementarea și concurența în creștere în Europa schimbă fluxurile de energie, iar pentru operatori este dificil să obțină avize pentru instalarea de linii noi. De aceea schimbarea conductorilor vechi poate fi o soluție mai rapidă și mai utilă pentru consumatori.
DESCARCĂ PREZENTAREA LUI THOMAS WILKI
„Noi centrale electrice din surse regenerabile sunt puse în funcțiune în toată Europa, dar ceea ce vedem de multe ori este că acest proces întâlnește alte probleme – creșterea generală a consumului de energie, în timp ce liniile existente îmbătrânesc și trebuie înlocuite oricum”, a explicat Wilki.
Conferința „Mai multe regenerabile pentru România” a fost organizată de Energynomics cu sprijinul partenerilor noștri între care ABB, ACE Industrial Software, BCR, Consolight, Eaton Electric, Elektra Renewable Support, EnergoPower, European Energy, Finder, Geminox, Huawei, ING Bank, LAPP Romania, Marsh & McLennan Companies, Phoenix Contact, Photomate, Prime Batteries Technology, REI Grup, Renomia-Gallagher, Valmont, Volt, Wiren România, Wise Finance Solutions.