Primele estimări ale Institutului Național de Statistică (INS) arată că a Produsul Intern Brut (PIB) al României pentru trimestrul II din 2013 a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,3% comparativ cu trimestrul I 2013. Comunicatul INS specifică faptul că față de același trimestru din anul 2012, PIB a înregistrat o creștere cu 1,3% pe seria brută și cu 1,2% pe seria ajustată sezonier.
Creșterea economică estimată pentru primul semestru din 2013 este de 1,7%, susținută de creșteri pe exporturi și în producția industrială.
Într-un comentariu preluat de www.energynomics.ro, Andrei Rădulescu, senior investment analyst la SSIF BROKER, subliniază că economia a decelerat în trimestrul al doilea în principal pentru că reducerea contribuţiei pozitive a cererii externe nete s-a produs simultan cu o contracţie mai puternică a cererii interne.
Datele privind creşterea Produsului Intern Brut sunt încurajatoare, observă și Ionel Blănculescu, consilier onorific al premierului României. Pe de altă parte, creşterea economică este firavă, iar consumul intern va reveni abia începând cu anul 2015.
„Datele sunt încurajatoare, dar nu pot fi transferate în nivelul de trai, reprezintă mai mult date statistice, date economice, care arată un trend pozitiv. Concluzia acestor date este că ne aflăm pe un trend pozitiv. Acest lucru nu face decât să încurajeze economia românească să continue demersurile, care vor fi încununate cu mai mult succes în toamna acestui an, când producţia agricolă va aduce un plus de creştere economică”, a afirmat Blănculescu, pentru AGERPRES.
Producţia agricolă va aduce un plus de creştere economică
Analistul financiar a atras atenţia că nici un nivel de 2% nu reprezintă o creştere economică foarte mulţumitoare şi, comparând economia autohtonă cu un organism care a fost grav bolnav, a apreciat că economia românească se află la acest moment în convalescenţă, după nucleul dur al crizei, în perioada 2009-2012.
La rândul său, Radu Crăciun, director general adjunct al companiei Eureko Pensii, apreciază că avansul economic actual este prea mic pentru a duce la crearea de locuri de muncă şi la reluarea procesului de convergenţă cu economiile europene.
O ţară în stadiul de dezvoltare al României are nevoie de o creştere economică de 3,5-4%
„O ţară în stadiul de dezvoltare al României are nevoie de o creştere economică de 3,5-4% ca să se poată recupera decalajele care o separă de statele dezvoltate. Faptul că avem creştere economică este un lucru bun, dar avem nevoie de o creştere economică mult mai sănătoasă”, a spus Crăciun. Radu Crăciun a apreciat că îngrijorătoare este situaţia consumului intern şi a şomajului.
Declarațiile și prognozele privind creșterea economică s-au modificat de multe ori în ultima vreme. La jumătatea lunii iulie premierul Victor Ponta a declarat pentru agenția media Bloomberg că economia României ar putea creşte în acest an cu o rată mai mare faţă de cea prognozată iniţial, după o majorare a PIB de 2,4% în primul semestru.
Estimările cu privire la creșterea economică pe 2013 au fost revizuite recent și de către BNR și FMI. BNR consideră că aceasta poate depăși peste 2% dacă trendurile pe exporturi, producție industrială și agricolă se mențin. FMI considera inițial că economia va crește cu 1,6% în 2013 și cu 2% în 2014, însă după negocierile privind un nou acord, organizația financiară internațională consideră că economia poate avansa cu 2% în acest an și cu 2,25% anul viitor.