Consiliul de Administrație al Hidroserv ar putea cere azi intrarea în insolvență a Hidrosev, conform unor surse din piață.
Consiliul de Administrație al Hidroserv, filiala de mentenanță și servicii a Hidroelectrica, ar putea decide, în ședința de marți, să ceară insolvența companiei, au declarat surse din sectorul energetic. „Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului de Administrație al Hidroserv se află intrarea în insolvență. Hidroserv a ajuns în această situație întrucât lucrările de mentenanță la Hidroelectrica au fost foarte puține în ultimii ani, respectiv în perioada cât aceasta s-a aflat în insolvență”, au spus sursele citate de Agerpres.
Rezultatele financiare comunicate de Hidroserv arată pierderi constante în ultimii trei ani, chiar în condiţiile în care cifra de afaceri a crescut, iar numărul de angajaţi s-a redus.
Potrivit surselor, intrarea în insolvență a Hidroserv va afecta activitatea Hidroelectrica în următorii ani, întrucât nu va mai avea o firmă locală care să execute lucrările de reparații la centrale.
„Hidroelectrica este dependentă de Hidroserv, dar când vrei să faci profit pe termen scurt nu te mai gândești la asta. Moartea Hidroserv va însemna că nu va mai avea cine să repare agregatele hidro”, au precizat sursele.
Contactat, Remus Borza, fostul administrator judiciar al Hidroelectrica, a arătat că, în fiecare an, filialei de mentenanță i-au fost alocați pentru lucrări mai mulți bani decât a putut aceasta să execute.
„Nu sunt în măsură să exprim puncte de vedere legate de Hidroserv. În fiecare an, în insolvență, Hidroserv a avut alocări bugetare mai mari cu 5-10 milioane de euro față de realizatul lor. Adică, în fiecare an le-am dat mai mulți bani față de câte lucrări au putut ei să facă. Hidroserv ar fi trebuit să intre în insolvență în tandem cu Hidroelectrica încă din 2012, iar astăzi ar fi fost amândouă fete mari și cu zestre”, a spus Borza, refuzând să ofere detalii.
Totodată, potrivit datelor deținute de Agerpres, suma lucrărilor din Programul Anual de Mentenanță al Hidroserv pe primul semestru al anului este de 84,7 milioane de lei, iar valoarea lucrărilor realizate este de 57,1 milioane de lei, astfel că se înregistrează o nerealizare a programului pentru primele șase luni ale anului de aproximativ 33%. Cele mai multe lucrări realizate sunt din categoria „diverse și neprevăzute”, iar cele mai puține sunt din categoria celor programate pentru hidroagregate.