Consiliul Global al Energiei Eoliene (GWEC) a lansat studiul statistic pentru 2013 privitor la capacitatea instalată de generare a energiei din vânt. Potrivit documentului, pe mapamond s-a ajuns la o capacitate globală cumulată de 318.137 MW, o creștere de aproape 200.000 de MW în ultimii cinci ani.
Cu toate acestea, piața anuală a instalării a scăzut cu aproape 10 GW față de cea a anului trecut, o involuție atribuită scăderii abrupte a instalărilor din SUA ca urmare a politicilor duse de Congresul SUA în 2012. În timp ce 2013 a marcat un an dificil pentru industria eoliană, cu o creștere cumulativă de numai 12,5%, perspectivele pentru 2014 și anii următori arată mult mai bine, indică analiza GWEC.
„În afara Europei și a SUA, piața mondială a crescut modest anul trecut, condusă de China și de un an deosebit de bun în Canada. În timp ce rupturile din politicile duse de SUA au afectat puternic cifrele din 2013, vestea bună este că proiectele aflate în construcție în SUA au totalizat mai mult de 12.000 de MW la sfârșitul anului, un nou record. Instalațiile europene s-au oprit la o creștere modestă de 8%, dar cu o concentrație nesănătoasă a pieței în doar două țări – Germania și Marea Britanie”, a declarat Secretarul General al GWEC, Steve Sawyer.
Prin intermediul unui comunicat, GWEC se declară încântată de cifrele privind piața instalărilor de eoliene din China, menționând că industria chineză se află în faza de consolidare după anul de vârf 2010. „China este din nou o piață în creștere, ceea ce este o veste bună pentru industrie. Angajamentul guvernului privind energia eolienă a fost consolidat încă o dată prin creșterea obiectivului oficial pentru 2020 la 200 GW, iar industria a răspuns la acest angajament”, a continuat Sawyer.
India are o nouă „Misiune Eoliană” națională, Brazilia a atins 4,7 GW de proiecte noi în 2013, și reforma sectorului de energie electrică din Mexic este pe drumul de a da avânt pieței în următorii ani. În timp ce în 2013 a înregistrat un total de doar 90 MW instalați, Africa are tot potențialul de a-și extinde instalațiile noi în 2014 în frunte cu Africa de Sud, Egipt, Maroc, Etiopia, Kenya și Tanzania.
„Piețele non-OECD sunt destul de sănătos pe ansamblu, și există un flux constant de noi piețe emergente în Africa, Asia și America Latină. Cu SUA aparent din nou pe drumul cel bun, cel puțin pentru următorii doi ani, principala provocare este stabilizarea piețelor europene, atât pe uscat cât și off-shore, care au fost zguduit de șicanele politice din ultimii ani „, a spus Sawyer.
GWEC așteaptă ca în 2014 capacitatea de producție instalată să revină cel puțin la nivelul din 2012, și probabil le va depăși, cu toate că previziunile anuale privind următorii 5 ani (2014-2018), vor fi emise în Aprilie.