Cererea de intrare în insolvență a Complexului Energetic Hunedoara (CEH) a fost anulată de către Curtea de Apel (CA) Alba Iulia și cauza retrimisă spre rejudecare la instanța de fond, arată o decizie a instanței de apel din Alba Iulia. Decizia deschide calea creditorilor CEH de a trece la executări silite.
Inițial, Tribunalul Hunedoara a admis cererea CEH de demarare a procedurii de insolvență, fiind desemnat și un administrator judiciar, casa de insolvență GMC SPRL Craiova, administrator judiciar contestat de Ministerul Energiei, care ar fi dorit ca dosarul să treacă în responsabilitatea Euro Insol, administrator judiciar și pentru Hidroelectrica.
Totuși, administratorul judiciar confirmat de tribunal a înaintat și un raport despre cauzele insolvenței CEH, iar Ministerul Energiei a anunțat public și un plan de restructurare pentru complex, care include păstrarea unei capacități de producție de 400 MW (din aproape 1,400 MW) și a două mine de huilă din patru active în acest moment. Din moment ce Curtea de Apel a anulat decizia de intrare în insolvență, măsurile nu pot fi implementate până când nu există o decizie finală privind deschiderea insolvenței.
„Instanţa a admis apelul declarat de Sindicatul ‘Noroc Bun’ Petroşani şi a anulat sentinţa atacată, dosarul fiind trimis spre rejudecare la Tribunalul Hunedoara”, a declarat purtătorul de cuvânt al CA Alba Iulia, Cosmin Muntean, citat de Agerpres.
„Respinge excepţia inadmisibilităţii apelului declarat de Sindicatul ‘Noroc Bun’ Petroşani. Admite apelul declarat de Sindicatul ‘Noroc Bun’ Petroşani împotriva Sentinţei nr.1/F/CC/2016 pronunţată de judecătorul sindic în dosar nr.5194/97/2015. Anulează sentinţa atacată şi trimite cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe”, precizează portalul CA Alba Iulia.
Potrivit lui Cosmin Muntean, instanţa a respins excepţia privind lipsa calităţii de reprezentant a directorului general al CEH în formularea apelului, scrie Agerpres. De asemenea, a fost respinsă excepţia lipsei calităţii procesuale şi a inadmisibilităţii apelurilor declarate de creditorii SC Constantin Grup SRL Bucureşti, SC Hidroconstrucţia SA Bucureşti, SC Deloitte Consultanţă SRL Bucureşti, SC Armor Security SRL Criscior – în insolvenţă.