Acasă » Interes general » Instituțiile se pot înregistra în Programul Casa Eficientă Energetic pentru clădiri publice

Instituțiile se pot înregistra în Programul Casa Eficientă Energetic pentru clădiri publice

20 septembrie 2021
Interes general
energynomics

Sesiunea de înscriere în Programul Casa Eficientă Energetic pentru clădiri publice a demarat joi, iar autorităţile şi instituţiile publice care doresc pot accesa aplicaţia informatică pusă la dispoziţie de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) pentru a-şi crea contul de utilizator, a anunţat Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), pe propria pagină de Facebook.

Aplicaţia a fost dezvoltată cu sprijinul specialiştilor AFIR – Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, în baza parteneriatului semnat între cele două instituţii.

„Astăzi, sectorul clădirilor este unul dintre cei mai mari consumatori de energie şi cea mai mare sursă de gaze cu efect de seră. Pierderile de energie ajung până la 30% doar prin pereţii exteriori, sau la 25% prin geamuri sau acoperiş. Comisia Europeană impune ţinte foarte clare: reducerea cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES), până în 2030, şi de obţinere a neutralităţii climatice, până în 2050. Iar în ceea priveşte sectorul clădirilor publice, Statele Membre vor avea ţinte specifice – să renoveze anual cel puţin 3% din suprafaţa totală a clădirilor publice. Prin demararea acestui program de finanţare, România se pregăteşte deja să atingă obiectivele stabilite la nivel european, chiar înainte ca acestea să devină obligatorii”, a declarat ministrul Mediului, Barna Tanczos, potrivit Agerpres.

Conform ministerului de resort, începând cu data de data de 20 septembrie 2021, ora 10:00, beneficiarii pot depune cererile de finanţare şi pot încărca documentele aferente, prin intermediul conturilor deja create.

„Programul nostru, lansat în premieră în România, are o mare componentă de mediu, dar şi una economică şi socială: indirect, o astfel de investiţie duce la reducerea la jumătate a facturilor de energie şi, implicit, la scăderea consumului naţional de energie. Şi pentru a facilita accesul beneficiarilor la finanţare, întregul proces de aplicare se derulează exclusiv online, prin intermediul noii aplicaţii dezvoltate AFM cu sprijinul colegilor de la AFIR. Reducem astfel birocraţia prin digitalizare şi reducem semnificativ timpul de aşteptare pentru aprobarea dosarelor şi obţinerea fondurilor”, a adăugat ministrul.

Programul Casa Eficientă Energetic pentru clădiri publice se adresează unităţilor administrativ-teritoriale organizate la nivel de comună, oraş, municipiu, judeţ, subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale Municipiului Bucureşti şi instituţiilor publice din subordinea/în coordonarea autorităţilor deliberative ale administraţiei publice locale.

Suma alocată sesiunii de finanţare este de 1,40 miliarde de lei, iar finanţarea se acordă în pondere de maximum 100% din cheltuielile eligibile ale unui obiectiv de investiţie şi în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *